Clicky


Honderden mensen bij Indië-herdenkingen in Amsterdam en Rotterdam

Honderden mensen bij Indië-herdenkingen in Amsterdam en Rotterdam
15-08-2023 12:31 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM/ROTTERDAM - [update 13:40 uur] Enkele honderden mensen hebben dinsdag in Amsterdam en Rotterdam stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië op 15 augustus 1945. Met de capitulatie van Japan kwam op die dag een einde aan de oorlog in het hele Koninkrijk der Nederlanden.

Op de Dam in Amsterdam waren naar schatting zo'n honderd mensen bijeen voor de Indië-herdenking van de Stichting Indisch Platform 2.0. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema was daar niet bij, uit protest tegen sprekers die "pleiten voor ‘eerherstel en erkenning’ voor Raymond Westerling". De oud-KNIL-strijder gaf onder meer leiding aan massa-executies van Indonesiërs, luidde het bezwaar van de burgemeester, die woensdag wel aanwezig is bij de Dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking in de hoofdstad.

Westerlings dochter Palmyra zei dinsdag in een toespraak dat de afgelopen week haar niet in de koude kleren is gaan zitten. Bij de herdenking ontmoette zij voor het eerst Christina van der Hemel, een weduwe die zegt door Westerling gered te zijn. Van der Hemel bedankte dochter Westerling juist voor de inzet van haar vader.

De standaard waarop Halsema dinsdagochtend een krans zou leggen, was bewust leeggelaten. "Deze kranslegging is gecanceld vanuit de gemeente", zei organisator Peggy Stein daarover. "Maar we nodigen de gemeente met liefde voor volgend jaar weer uit, om te laten blijken dat wij inclusief zijn."

Volgens historicus Victor Laurentius, die ook sprak tijdens de herdenking, wordt Westerling tot een soort kop-van-jut gemaakt. De overheid moet verantwoordelijkheid nemen door te benoemen dat de KNIL-commandant zijn taken uitvoerde namens de Nederlandse regering, want dat is ook onderdeel geweest van de oorlog, vindt hij. "Als er een herdenking inclusief is, dan is het deze." Laurentius' uitspraken werden op de Dam met applaus ontvangen.

Ook in Rotterdam werd dinsdagochtend stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Op de Boompjes kwamen enkele honderden mensen daarvoor samen. Locoburgemeester Vincent Karremans en presentatrice Jet Sol gaven een toespraak. Ook was er muziek en is twee minuten stilte gehouden.

In de Leuvehaven bij het Maritiem Museum is daarna het herdenkingsfestival Floating Pasar van start gegaan met muzikale optredens, dans, filmvertoningen, een expositie en eetkraampjes.