Clicky


Onderzoek: berichtendienst X vertraagde toegang tot sommige sites

Onderzoek: berichtendienst X vertraagde toegang tot sommige sites
16-08-2023 09:33 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - [update 11:50 uur] Berichtendienst X van Elon Musk heeft de toegang vertraagd tot sommige nieuwssites. Gebruikers die op een link klikten bij het voormalige Twitter, moesten daarna ongeveer vijf seconden wachten voordat ze de webpagina te zien kregen. Dat komt naar voren uit onderzoek van The Washington Post.

Getroffen websites waren volgens de krant rivalen van X, zoals Facebook en Instagram. Ook nieuwsmedia als de krant The New York Times en persbureau Reuters kregen te maken met de vertraging. Na publicatie van het Washington Post-bericht lijkt de vertraging voor sommige websites te zijn teruggedraaid. Het is onduidelijk of alle getroffen organisaties weer probleemloos bereikbaar zijn.

Bedrijven willen graag dat hun websites snel toegankelijk zijn en steken daar ook veel geld in. Zelfs bij kleine vertragingen kunnen bezoekers massaal afhaken. X heeft niet uitgelegd waarom gebruikers te maken kregen met de vertraging, maar Musk heeft herhaaldelijk uitgehaald naar The New York Times. Hij verweet de krant onder meer oninteressante propaganda te produceren.

Starlink

The New York Times berichtte eind juli nog dat er zorgen bestaan over de enorme invloed die Musk heeft op communicatiegebied. De topman van bedrijven als Tesla en SpaceX biedt onder de naam Starlink via zijn satellieten internet aan in afgelegen gebieden. De dienst wordt onder meer gebruikt door Oekraïne, dat er drone-aanvallen mee zou coördineren.

De 52-jarige Musk, die door The New York Times wordt omschreven als opvliegend, heeft ook de mogelijkheid om klanten die internettoegang te ontzeggen. Hij zou een verzoek van Oekraïne hebben geweigerd om Starlink te activeren in de buurt van De Krim, het door Rusland bezette schiereiland. Dat zou gevolgen hebben gehad voor de Oekraïense strategie op het slagveld.

De krant schreef dat zeker negen landen, ook uit Europa, het in de afgelopen anderhalf jaar met de VS over Starlink hebben gehad. Daarbij zouden zorgen zijn uitgesproken over de enorme invloed die Musk heeft dankzij het satellietennetwerk. Ingewijden zeggen dat veel landen dergelijke zorgen niet openlijk durven te uiten, omdat ze vrezen voor een conflict met de miljardair.