Clicky


Containerschip de 'Joseph Schulte' via 'humanitaire corridor' weg uit Oekraïne

Containerschip de 'Joseph Schulte' via 'humanitaire corridor' weg uit Oekraïne
16-08-2023 12:36 | Algemeen | auteur ANP/DPA/RTR

KYIV - Oekraïne meldt dat voor het eerst een vrachtschip gebruikmaakt van een tijdelijke vaarroute over de Zwarte Zee. Het gaat om het containerschip Joseph Schulte, dat anderhalf jaar was gestrand door de oorlog. De eigenaar heeft bevestigd dat het vaartuig vanuit Oekraïne onderweg is naar de Turkse metropool Istanbul.

Oekraïne noemt de tijdelijke vaarroutes een "humanitaire corridor". Die is bedoeld om de schepen te laten vertrekken die door de oorlog zijn gestrand in Oekraïense havens. De Joseph Schulte lag in de haven van Odesa sinds 23 februari 2022, de dag voor de Russische invasie van Oekraïne. Het schip vaart onder de vlag van Hongkong.

Vaartuigen gebruiken de corridor wel op eigen risico. Rusland heeft niet gezegd of het wil meewerken aan het initiatief. Het land trok zich vorige maand terug uit de graandeal met Oekraïne. Die overeenkomst maakte het mogelijk om tijdens de oorlog Oekraïense landbouwproducten te blijven exporteren via de Zwarte Zee.

Rusland heeft sindsdien herhaaldelijk Oekraïense havens onder vuur genomen. De Russische marine vuurde afgelopen weekend ook waarschuwingsschoten af toen het een vrachtschip wilde inspecteren. Rusland heeft gewaarschuwd dat het schepen die Oekraïne naderen als militaire doelen kan beschouwen.

In Oekraïense havens bevinden zich ondertussen tientallen civiele schepen die door de invasie niet meer konden uitvaren. De bemanningen zijn vaak al geëvacueerd.