Clicky

Engeland en Wiegman naar finale WK na zege op gastland Australië

16-08-2023 14:04 | Sport | auteur ANP

SYDNEY - De voetbalsters van Engeland hebben zich voor het eerst geplaatst voor de finale van het WK. De ploeg van de Nederlandse bondscoach Sarina Wiegman was in de halve eindstrijd met 3-1 te sterk voor gastland Australië.

Engeland opende tien minuten voor rust de score via Ella Toone. De Australische sterspeelster Sam Kerr, die voor het eerst dit WK in de basis stond na een kuitblessure, schoot na ruim een uur op fraaie wijze de 1-1 binnen. De Engelse aanvalsters Lauren Hemp en Alessia Russo bezorgden Engeland in de laatste twintig minuten alsnog de zege.

Engeland speelt zondag in de finale tegen Spanje. De Zuid-Europese ploeg won dinsdag de andere halve finale met 2-1 van Zweden. Voor Wiegman wordt het haar vierde finale van een groot toernooi. De 53-jarige coach verloor vier jaar geleden de WK-finale met Oranje van de Verenigde Staten. Ze won met het Nederlands elftal het EK in 2017 en werd vorig jaar met Engeland eveneens Europees kampioen.

Bij Australië werd Chelsea-spits Kerr in de openingsfase hard aangepakt door de Engelsen. De topscorer aller tijden van Australië werd al na 30 seconden neergelegd door Keira Walsh, waarna Alex Greenwood binnen 10 minuten geel zag na een overtreding op Kerr.

Waar Australië in de eerste helft loerde op de counter, kreeg Engeland de ruimte om het spel te maken. De ploeg van Wiegman stichtte gevaar met enkele dieptepasses, waarbij Georgia Stanway met een knappe volley Mackenzie Arnold aan het werk zette. De Australische keepster was in de 36e minuut kansloos bij de 1-0 van Toone. Op aangeven van Russo schoot ze de bal hard en hoog in de verre hoek.

Aangespoord door het thuispubliek ging Australië na rust op zoek naar de gelijkmaker, maar verder dan enkele kopkansjes kwam de ploeg niet. Engeland nam het initiatief weer over, maar werd in de 63e minuut verrast door Kerr. De spits vertrok van eigen helft en schoot van grote afstand raak. De vreugde was echter van korte duur, omdat Hemp een paar minuten later al de 2-1 binnenschoot. Hemp tekende daarna ook voor de assist bij de 3-1 van Russo.