Clicky


FNV Luchtvaart stopt met de cao-onderhandelingen KLM grondpersoneel

FNV Luchtvaart stopt met de cao-onderhandelingen KLM grondpersoneel
17-08-2023 10:35 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Na vele frustrerende overleggen hebben FNV Luchtvaart en CNV Vakmensen woensdag een laatste poging gedaan om een nieuwe cao voor het KLM grondpersoneel af te sluiten. Helaas zonder resultaat. Ondanks de inspanningen van alle partijen zijn de verschillen tussen de wensen van FNV Luchtvaart en KLM simpelweg te groot. FNV Luchtvaart heeft KLM laten weten dat zij uitonderhandeld zijn.

De cao voor KLM grondpersoneel is verlopen sinds maart van dit jaar, dat betekent dat de werknemers al bijna een half jaar geen actuele cao hebben." We krijgen al maanden vragen waarom het zo lang moet duren en signalen dat jullie geduld op is. Dat hebben we KLM ook duidelijk proberen te maken. We hebben inmiddels, in verschillende samenstellingen en met verschillende onderwerpen, meer dan 15 keer overleg gevoerd met de intentie om uiteindelijk tot een goede cao te komen, maar vandaag moeten we concluderen dat de verschillen te groot zijn en jullie geduld helaas niet beloond wordt", aldus FNV luchtvaart.

"Het laatste bod dat KLM op tafel heeft gelegd, geeft ons geen vertrouwen dat we tot een akkoord kunnen komen. De verschillen zijn te groot."

FNV Luchtvaart en CNV hebben nog een uiterste poging gedaan om een verbetering te krijgen op het laatste loonbod van KLM. Zonder succes. De overige bonden hadden toen de tafel al verlaten en zien voldoende aanknopingspunten om door te praten met KLM.

"De onderhandelingsdelegatie van FNV Luchtvaart ziet geen mogelijkheden om aan tafel tot een akkoord te komen dat past bij onze inzet. Wij zullen op andere manieren, zoals met acties, de druk op moeten voeren. Onze leden hebben daarover altijd het laatste woord."

"Wij zijn teleurgesteld dat we na lange en intensieve onderhandelingen met lege handen staan. De problemen op de grond zijn groot; de EPS score (medewerkers tevredenheid) bungelt rond het vriespunt, het ziekteverzuim is enorm, de arbeidsinspectie komt geregeld langs en de arbeidsmarkt is ontzettend krap. Dit leidt tot tekorten waardoor KLM minder kan verdienen. Bovendien is de inflatie torenhoog waardoor steeds meer van jullie collega's moeite hebben om alle rekeningen te betalen. Kortom, de grondoperatie is niet op orde. Het verbaast ons dat KLM niet lijkt te willen investeren in de oplossingen", ligt FNV Luchtvaart toe.