Adyen verder omlaag na koersval, ook AEX licht lager
AMSTERDAM - Adyen wist vrijdag niet te herstellen van de forse koersafstraffing een dag eerder. Het aandeel opende hoger, maar zakte snel weg en verloor bijna 2 procent. Beleggers dumpten het aandeel donderdag al massaal na tegenvallende resultaten. De koers van de betalingsverwerker kelderde daardoor met bijna 40 procent, waarmee de voormalige beurslieveling zo'n 19 miljard euro aan waarde zag verdampen. Het was het grootste dagverlies ooit voor Adyen, dat in 2018 naar de beurs ging.
Analisten van de Duitse investeringsbank Berenberg haalden Adyen van hun kooplijst af na de koersval en halveerden het koersdoel voor het aandeel. De kenners maken zich vooral zorgen over de afnemende omzetgroei en de dalende winstmarge van Adyen, dat vooral in de Verenigde Staten kampt met toenemende concurrentie. Deutsche Bank verlaagde ook het koersdoel flink, maar handhaafde wel het koopadvies voor Adyen. Volgens de kenners van de Duitse bank biedt de forse koersdaling een mooi instapmoment voor beleggers die investeren voor langere termijn.
De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 736,43 punten. De hoofdindex raakte donderdag al 2,5 procent kwijt door de koersval van Adyen. De MidKap daalde 0,7 procent tot 872,72 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.
ASML was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1 procent. De chipmachinemaker profiteerde van de beter dan verwachte resultaten en vooruitzichten van branchegenoot Applied Materials. De chipbedrijven ASMI en Besi wonnen tot 0,6 procent. Naast Adyen stonden dataleverancier RELX en verfconcern AkzoNobel onderaan met minnen van 0,9 procent.
Aegon toonde wat herstel en won 0,9 procent. De verzekeraar verloor een dag eerder bijna 5 procent na tegenvallende halfjaarcijfers. Techinvesteerder Prosus daalde 0,1 procent ondanks een koopadvies door de Britse bank Barclays.
De euro was 1,0870 dollar waard, tegen 1,0890 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 80,54 dollar. De prijs van Brentolie bleef onveranderd op 84,10 dollar per vat.