Clicky


Chinees Evergrande wil faillissementsbescherming in VS

Chinees Evergrande wil faillissementsbescherming in VS
18-08-2023 10:08 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

NEW YORK - Het Chinese vastgoedconcern Evergrande heeft bij een rechtbank in de Verenigde Staten faillissementsbescherming, ofwel uitstel van betaling, aangevraagd. Het bedrijf gaat gebukt onder zware schulden en hoopt met de stap zijn Amerikaanse bezittingen te beschermen, terwijl het concern werkt aan een herstructurering van zijn schulden.

De Amerikaanse faillissementsprocedure waarop Evergrande een beroep doet, staat bekend als Chapter 15. De procedure is bedoeld om mechanismen te bieden voor het beheer van insolventiezaken waarbij meer dan één land betrokken is, zoals met Evergrande het geval is. Ook het aan Evergrande gelieerde Tianji Holdings heeft donderdag een beroep op Chapter 15 gedaan. En vorig jaar werd door de in Beijing gevestigde projectontwikkelaar Modern Land China ook al die stap gezet.

De Chinese vastgoedsector zit na jaren van ongekende groei, die vooral werd gefinancierd met gigantische schulden, inmiddels al geruime tijd in financiële nood. Evergrande werd in 2021 wereldnieuws omdat het op omvallen leek te staan en met een bankroet voor een schokgolf op de financiële markten dreigde te zorgen. Het concern had honderden miljarden aan schulden.

Recent kwamen er in de sector weer nieuwe problemen aan het licht. Eerder deze week schrokken beleggers er namelijk van dat het Chinese vastgoedbedrijf Country Garden de rentebetalingen op twee obligatieleningen niet op tijd heeft kunnen voldoen. Het noodlijdende concern heeft nog enkele weken de tijd om alsnog zijn schuldverplichtingen na te komen om te voorkomen als wanbetaler te worden bestempeld. Country Garden is net als Evergrande erg groot, dus als het bedrijf omvalt zou dat grote economische gevolgen kunnen hebben.