Clicky


Goede doelen weigeren Lowlands-geld: persvrijheid is belangrijker

Goede doelen weigeren Lowlands-geld: persvrijheid is belangrijker
18-08-2023 11:38 | Financieel | auteur ANP

BIDDINGHUIZEN - [update 15:15 uur] Amnesty International en Oxfam Novib willen de donatie van het festival Lowlands, die voortkomt uit het verplichte entreegeld dat journalisten dit jaar moeten betalen, niet aanvaarden. Dat hebben de twee goede doelen vrijdag bevestigd, na berichtgeving van Adformatie. De beide organisaties vinden dat het vragen van geld aan journalisten om hun werk te doen indruist tegen persvrijheid en gelijkheid, waarden die Amnesty en Oxfam belangrijk vinden. Stichting Vluchteling zegt de donatie wel te accepteren.

Concertorganisator MOJO vraagt dit jaar aan journalisten een 'vrijwillige bijdrage' van 10 euro om toegang te krijgen tot het terrein. Dit geld moeten media betalen om het festival te kunnen verslaan. Diverse media, waaronder het ANP en de NOS, hebben daarom besloten dit jaar geen verslag te doen van het festival.

Een woordvoerder van Oxfam laat weten dat "deze gang van zaken niet past bij ons idee over gelijkheid en persvrijheid. Bovendien vinden we het niet fijn dat mensen gedwongen worden geld aan ons te doneren." Amnesty laat in een reactie weten dat "het laten betalen van journalisten die hun werk willen doen niet past bij een democratische rechtsstaat."

In gesprek

Een woordvoerder van Stichting Vluchteling zegt: "Wij zijn, net als iedereen, voor persvrijheid. En wij juichen het initiatief van Lowlands om iets te doen voor het goede doel toe. Met elke donatie kunnen wij heel veel mensen op de vlucht helpen met noodhulpverlening." Het geld was vrijdag nog niet overgemaakt, aldus de organisatie.

MOJO laat vrijdag in een reactie weten "na het festival in gesprek te gaan met Amnesty en Oxfam". Verder wil de concertorganisator niet reageren op de weigering: "We houden ons dit weekend bezig met het festival zelf." Een woordvoerder kon niet zeggen hoeveel geld er precies is ingezameld met de 'Lowlands-tientjes'. Behalve journalisten moeten dit jaar ook andere gasten en kopstukken uit de muziekwereld 10 euro betalen om een vip-pas te krijgen.