Clicky


Pakistan veroordeelt koranverscheuring in Nederland

Pakistan veroordeelt koranverscheuring in Nederland
20-08-2023 14:14 | Buitenland | auteur ANP

ISLAMABAD - De verscheuring van een koran in Den Haag leidt ook buiten Nederland tot kritiek. Pakistan heeft het "zeer aanstootgevende" voorval veroordeeld. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het bewust beschadigen van het heilige boek kwetsend voor alle moslims in de wereld.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld verscheurde een koran vrijdag, in de buurt van de Turkse ambassade. Op de actie waren ook tegendemonstranten afgekomen. Die riepen onder meer "schaam je" en er is met stenen gegooid. Wagensveld zei op zijn beurt richting de Turkse ambassade "jullie horen hier niet thuis".

Pakistan vraagt Nederland om te zorgen dat dergelijke "hatelijke en islamofobe daden" niet kunnen plaatsvinden. Het Pakistaanse ministerie stelt dat landen op grond van internationale wetgeving verplicht zijn om het "aanzetten tot haat" te voorkomen. Het bewust beschadigen van een koran valt volgens het land ook niet onder de vrijheid van meningsuiting.

Grote verontwaardiging

Vergelijkbare incidenten in andere Europese landen zorgden al voor grote verontwaardiging in moslimlanden. Zweden zag zich recent genoodzaakt het dreigingsniveau voor terreurdaden te verhogen na koranverbrandingen. Justitieminister Dilan Yeşilgöz zei afgelopen week er rekening mee te houden dat het vernietigen of verbranden van een koran ook in Nederland kan leiden tot een verhoogde terreurdreiging.

In Pakistan zelf ontstond afgelopen week nog grote onrust over een vergelijkbaar voorval. In de stad Jaranwala zouden pagina's uit een koran zijn gescheurd. Woedende moslims gingen vervolgens de straat op en lieten een spoor van vernielingen achter. Relschoppers plunderden huizen van christenen en staken kerken in brand.

De autoriteiten zeggen volgens Pakistaanse media 140 vermeende relschoppers te hebben opgepakt. Ook wordt uitgezocht of de luidsprekers van moskeeën zijn gebruikt om gelovigen op te hitsen. De politie in de provincie Punjab kondigde na de geweldsuitbarsting aan christelijke kerken extra te bewaken. Gedupeerde christenen is compensatie in het vooruitzicht gesteld.