Clicky

Bondscoach Sarina Wiegman grijpt ook met Engeland naast wereldtitel

20-08-2023 14:19 | Sport | auteur ANP

SYDNEY - Bondscoach Sarina Wiegman heeft met de Engelse voetbalsters naast de wereldtitel gegrepen. Spanje was in de finale met 1-0 te sterk, door een doelpunt van aanvoerster Olga Carmona na een half uur.

Met name de Engelse aanvalster Lauren Hemp had een paar goede kansen om te scoren voor haar land, de Europees kampioen van vorig jaar. Een Engels slotoffensief bleef uit en zo verloor Wiegman ook haar tweede WK-finale. Vier jaar geleden ging de Haagse bondscoach met Oranje in de eindstrijd onderuit tegen de Verenigde Staten.

Zo hebben ook de voetbalsters van Oranje, net als de mannen afgelopen winter, in de kwartfinale van het WK verloren van de latere wereldkampioen. Spanje versloeg de ploeg van Andries Jonker na verlenging met 2-1. De Spaanse voetbalsters stonden, net als die van Engeland, voor het eerst in de finale van een WK.

Engeland kon weer beschikken over blikvanger Lauren James na twee duels schorsing, maar Wiegman hield vast aan haar vervangster Ella Toone. De veelbesproken Spaanse bondscoach Jorge Vilda beloonde aanvalster Salma Paralluelo met een basisplaats na haar doelpunt tegen Oranje en de openingstreffer in de halve finale tegen Zweden (2-1). Spanje mist het hele toernooi al belangrijke speelsters door een conflict met Vilda.

Toch maakte Vilda met zijn ploeg het hele toernooi indruk met soepel combinatievoetbal en deed dat ook tegen Engeland. Maar de Engelsen waren in de openingsfase vaker gevaarlijk. Hemp raakte een keer de lat en zag enkele andere pogingen kracht missen. Aan de andere kant konden Paralluelo en Alba Redondo scoren, maar ook hun inzetten misten overtuiging.

Halverwege de eerste helft kwam de finale heel even stil te liggen nadat een toeschouwer het veld op was gerend. Het beveiligingspersoneel had de persoon snel te pakken. Spanje kwam 5 minuten later op voorsprong. De linkerkant lag open en de opgestoomde Carmona wist met een laag schot de verre hoek te vinden. De 23-jarige verdedigster maakte tegen Zweden ook al de winnende treffer.

Wiegman was niet tevreden en bracht aan het begin van de tweede helft James en Chloe Kelly binnen de lijnen. De eerste grote kansen waren voor Engeland, maar onder anderen Hemp wist vanuit kansrijke positie weer niet te scoren.

Ruim 20 minuten voor tijd kwam assistent-videoscheidsrechter Pol van Boekel voor het eerst in actie. De scheidsrechter gaf na het bekijken van de videobeelden een strafschop voor Spanje vanwege hands. Maar Jennifer Hermoso schoot vanaf 11 meter slap in en zag doelman Mary Earps haar inzet pakken.