Clicky


Vuur grijpt om zich heen op Tenerife, minder evacués dan gedacht

Vuur grijpt om zich heen op Tenerife, minder evacués dan gedacht
20-08-2023 19:52 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA

SANTA CRUZ - De brandweer op het Canarische eiland Tenerife blijft worstelen met een van de grootste natuurbranden in veertig jaar. Het vuur heeft volgens plaatselijke media een gebied verwoest van 11.600 hectare, oftewel 116 vierkante kilometer. De autoriteiten gaan ervan uit dat de brand opzettelijk is ontstaan. De politie onderzoekt meerdere mogelijkheden.

Als de brand op een eigen terrein is veroorzaakt, kan dat al tot vier jaar cel opleveren. Maar bij het in gevaar brengen van mensenlevens kan de straf fors oplopen, melden de media.

De autoriteiten maakten eerder bekend dat 26.000 mensen waren geëvacueerd. Maar ze stelden dat aantal weer naar beneden bij, naar 12.279 evacués.

De natuurbrand brak uit in het nationale park bij de grote vulkaan El Teide. De regionale leider Fernando Clavijo voorspelde dat zondag een "erg complexe dag" wordt voor de brandweer. Dat heeft te maken met de weersomstandigheden. Door harde wind kan het vuur sneller om zich heen grijpen.

Belangrijke toeristische gebieden op het Spaanse eiland zijn vooralsnog gespaard gebleven. Ook de twee vliegvelden zijn nog open.