Clicky


Luchtvaartmaatschappij Qantas aangeklaagd om coronareisvouchers

Luchtvaartmaatschappij Qantas aangeklaagd om coronareisvouchers
21-08-2023 12:28 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP/BLOOMBERG

MASCOT - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas moet klanten terugbetalen die hun coronareisvouchers nog niet hebben verzilverd. Dat eisen advocaten in een door klanten collectief aangespannen rechtszaak. Niet alleen gelden er strikte voorwaarden voor het verzilveren, ook hebben de vouchers aan waarde verloren door de gestegen tarieven voor vliegtickets, betogen de advocaten.

Klanten kregen een voucher als hun vlucht werd geannuleerd door oorzaken gerelateerd aan de coronacrisis. Alle vouchers die door Qantas om die reden werden uitgegeven vertegenwoordigen een totale waarde van 2 miljard Australische dollar, omgerekend ongeveer 1,2 miljard euro. Vorige maand moedigde Qantas reizigers nog aan de nog openstaande 400 miljoen Australische dollar aan vouchers te verzilveren. Gebeurde dat voor eind juli, dan zouden klanten twee keer zoveel loyaliteitspunten ontvangen.

Maar inmiddels zijn de tarieven voor vluchten na de coronacrisis omhoog geschoten. Klanten worden daardoor gedwongen geld bij te leggen om hun voucher te kunnen gebruiken, stelt een van de advocaten. Daarmee worden klanten volgens hem onder druk gezet. Onderdeel van de eis is niet alleen een terugbetaling van alle overgebleven tegoeden, ook willen de advocaten een compensatie voor de jaren dat klanten niet over hun geld hebben kunnen beschikken.

De luchtvaartmaatschappij verwerpt de aantijgingen in een verklaring. De meeste klanten zouden gewoon hun geld terug kunnen krijgen. Bovendien zou er al voor 1 miljard Australische dollar zijn uitgekeerd. De regels die de maatschappij hanteert zouden verder heel flexibel zijn. Zo geeft Qantas Airways aan de vervaldata voor het gebruik van de vouchers al drie keer te hebben verlengd.