Clicky


Ook CNV stapt uit cao-overleg voor grondpersoneel KLM

Ook CNV stapt uit cao-overleg voor grondpersoneel KLM
22-08-2023 19:02 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

UTRECHT - [update 22:44 uur] Vakbond CNV stapt eveneens uit de onderhandelingen over een nieuwe cao voor het grondpersoneel van KLM. Volgens onderhandelaar Souleiman Amallah is de CNV "uitonderhandeld" met de luchtvaartmaatschappij en gaat de bond de leden raadplegen over mogelijke acties. Een staking wordt daarbij niet uitgesloten. Eerder constateerde de FNV ook al dat de verschillen tussen de wensen van de vakbond en KLM "simpelweg te groot" zijn.

Volgens Amallah biedt KLM in totaal 7,5 procent loonsverhoging voor een tweejarige cao voor de circa 15.000 grondmedewerkers. "Dat is te weinig", stelt hij. "Werknemers hebben hierdoor niet het gevoel dat ze de waardering krijgen die ze verdienen. We zien bij het grondpersoneel een hoge werkdruk, een hoog ziekteverzuim en veel onvrede. KLM zal echt met meer loon moeten komen, want dit gaan de werknemers niet accepteren." Het gaat volgens Amallah bijvoorbeeld om de bagageafhandelaars, werknemers van de tankdiensten en mensen die bij de gates werken.

De FNV organiseert later deze week al ledenbijeenkomsten, waarin de bond wil praten over mogelijke vervolgstappen. CNV houdt begin volgende week zogeheten actievergaderingen. Daar wordt de actiebereidheid van de eigen achterban gepeild. "Als meer dan driekwart van de leden bereid is om actie te voeren - en daar ziet het wel naar uit - dan zullen we KLM een ultimatum sturen en acties voorbereiden", zegt Amallah.

KLM zegt in een reactie komende periode te blijven onderzoeken hoe er "met alle betrokkenen" een "passende cao" kan worden afgesproken voor het grondpersoneel. Daarover praat de luchtvaartmaatschappij met meerdere vakbonden.