Clicky


Droneaanvallen gemeld op graanvoorzieningen Odesa en in Moskou

Droneaanvallen gemeld op graanvoorzieningen Odesa en in Moskou
23-08-2023 10:06 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU/ODESA - Russische drones hebben in Oekraïne opnieuw voorzieningen aangevallen die gebruikt worden voor de uitvoer van granen. "Productie- en doorvoercomplexen zijn getroffen", zegt de gouverneur van Odesa op Telegram. Rusland meldt ook droneaanvallen, op Moskou en een plaats nabij de grens met Oekraïne.

Door de nachtelijke aanvallen in zuidelijk Oekraïne zijn onder meer graanopslagen beschadigd, zegt de gouverneur van Odesa, Oleh Kiper, op Telegram. Het gaat om graanvoorzieningen in het Donaugebied. De rivier is belangrijker geworden voor de uitvoer van graan sinds de deal met Rusland werd beëindigd die de export over de Zwarte Zee mogelijk maakte. Door de nachtelijke aanvallen brak brand uit, zegt Kiper. Die was in de loop van de ochtend weer onder controle. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

Kiper stelt dat negen drones zijn neergehaald. De Oekraïense luchtmacht meldt dat in totaal elf van de twintig drones die Rusland had ingezet uit de lucht zijn geschoten.

Ontploffing

In de Russische hoofdstad was in de nacht van dinsdag op woensdag een ontploffing te horen, meldt het Russische persbureau RIA. Er was ook rook in de omgeving. Volgens burgemeester Sergej Sobjanin raakte een drone een gebouw dat in aanbouw was in het centrum van Moskou. Boven het westelijke deel van de regio Moskou haalde het leger een andere drone neer, aldus Sobjanin op Telegram. Er zijn geen slachtoffers gemeld.

De luchthavens van Moskou hebben het vliegverkeer tijdelijk stilgelegd, meldt het Russische persbureau TASS. De luchthavens rond de Russische hoofdstad zijn de afgelopen dagen herhaaldelijk gesloten geweest vanwege Oekraïense droneaanvallen. In de loop van de ochtend werd gemeld dat het vliegverkeer weer was hervat.

De gouverneur van de Russische regio Belgorod stelde dinsdag dat bij een Oekraïense droneaanval op Lavy, nabij de Oekraïense grens, drie burgers om het leven zijn gekomen. Er zou een sanatorium zijn aangevallen.