Clicky


10.000ste fixed window voor binnenvaart bij ECT

10.000ste fixed window voor binnenvaart bij ECT
23-08-2023 14:19 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Deze zomer heeft Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) het 10.000ste binnenvaartschip ontvangen dat binnen het zogenaamde 'Fixed Windows'- concept aanmeerde. Dit succes onderstreept de aanzienlijke waarde van dit binnenvaartproduct voor een betrouwbare en efficiënte binnenvaartketen.

In 2018 introduceerde ECT het concept van 'Fixed Windows' voor de binnenvaart. Met behulp van een fixed window wordt een binnenvaartschip wekelijks op dezelfde dag, hetzelfde tijdstip en met een vaste call-size behandeld. Voorheen was dit vaak niet het geval vanwege onder andere de dynamiek in vertrek- en aankomsttijden van de deepsea schepen, wijzigingen in vaarschema's van binnenvaartschepen en daardoor voortdurend veranderende planningen van de deepsea terminals. Dit concept was in 2018 dan ook baanbrekend voor de afhandeling van binnenvaartschepen in zeehavens.

Met de invoering van 'Fixed Windows' reserveert ECT ruimte en garandeert ECT dat deelnemende binnenvaartschepen op het afgesproken moment en met zekerheid over de vertrektijd worden behandeld. Binnenvaart operators betalen een vast tarief per bezoek voor deze reservering en garantie en zorgen ervoor op tijd aanwezig te zijn met de afgesproken hoeveelheid containers.

De introductie van fixed windows en de latere lancering van ECT’s Barge Transferium Maasvlakte (BTM) hebben aanzienlijk bijgedragen aan een betrouwbaar binnenvaartproduct. Dit blijkt ook uit de cijfers. Het aantal fixed windows is zowel op de ECT Delta als op de ECT Euromax terminal snel gegroeid.

Op dit moment worden er tientallen fixed windows per week behandeld. In combinatie met BTM, waarbij een groep binnenvaart operators gezamenlijk een kadekraan bij ECT afneemt, wordt meer dan de helft van de binnenvaartvolumes bij ECT afgehandeld met een betrouwbaarheid van meer dan 95%. De binnenvaart beschikt hiermee over een sterke troef richting haar klanten in achterland en haven.