Clicky


Voormalig Trump-advocaat Giuliani geeft zich aan in Georgia

Voormalig Trump-advocaat Giuliani geeft zich aan in Georgia
23-08-2023 23:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

ATLANTA - De voormalige advocaat van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, Rudy Giuliani, heeft zichzelf aangegeven in de Amerikaanse staat Georgia. Hij wordt samen met Trump en zeventien anderen verdacht van pogingen om de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020 in die staat terug te draaien. Zes van hen hadden zich al eerder aangegeven bij de Fulton County gevangenis in Atlanta. Trump wordt daar donderdag verwacht.

Giuliani ontkent iets verkeerd gedaan te hebben toen hij Trump hielp beweringen te verspreiden dat er gefraudeerd was bij de verkiezingen. "Ik ga naar Georgia en ik voel me zeer, zeer goed, omdat ik het gevoel heb dat ik de rechten van alle Amerikanen verdedig", zei de oud-burgemeester van New York toen hij naar Atlanta vertrok. Net als Trump blijft hij zonder bewijs volhouden dat de verkiezingen gestolen zijn. "Ik vertel de waarheid, zij liegen." Trump spreekt steevast van een "heksenjacht" en een politieke vervolging.

Bij de gevangenis is een politiefoto gemaakt van Giuliani en de anderen die zich al hebben aangegeven. Bij eerdere strafzaken tegen Trump hoefde de oud-president geen zogenoemde mugshot te laten nemen, maar de autoriteiten hebben eerder aangegeven dat hij er waarschijnlijk dit keer niet onderuit komt. De verdachten die zich nog niet hebben gemeld, kunnen zichzelf tot en met vrijdag aangeven in Georgia.

De borgtocht voor de 79-jarige Giuliani, over wie CNN onlangs berichtte dat hij financieel aan de grond zit, is vastgesteld op 150.000 dollar. Trump moet een borgsom van 200.000 dollar betalen.