Clicky


Frankrijk: Prigozjin liet overal massagraven achter

Frankrijk: Prigozjin liet overal massagraven achter
24-08-2023 10:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

PARIJS - Frankrijk zegt dat Wagner-baas Jevgeni Prigozjin "massagraven heeft achtergelaten" in grote delen van de wereld. Regeringswoordvoerder Olivier Véran noemde op de Franse televisie Afrika, Oekraïne en Rusland als voorbeelden van plaatsen waar de huurlingenorganisatie heeft huisgehouden.

Prigozjin kwam mogelijk om het leven bij een vliegtuigcrash in Rusland. Er bestaat nog onduidelijkheid over wat precies is voorgevallen. "We kennen de omstandigheden nog niet", aldus Véran. Hij omschreef Prigozjin als de man die "het vuile werk opknapte" van de Russische president Vladimir Poetin.

De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde eerder dat "weinig in Rusland gebeurt waar Poetin niet achter zit". De Franse regeringswoordvoerder zei het daar in algemene zin wel mee eens te zijn.

Het staat nog niet helemaal vast dat Prigozjin is omgekomen. Hij zat mogelijk in een vliegtuig dat crashte in Rusland. De oorzaak van die crash en de identiteit van de slachtoffers moet nog definitief worden vastgesteld. Prigozjin gold lange tijd als bondgenoot van Poetin, maar zijn huurlingenleger kwam eerder dit jaar in opstand tegen de Russische defensietop en trok kortstondig richting Moskou.