Clicky


SGP-leider Kees van der Staaij verlaat na 25 jaar landelijke politiek

SGP-leider Kees van der Staaij verlaat na 25 jaar landelijke politiek
25-08-2023 15:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - SGP-leider Kees van der Staaij neemt na 25 jaar afscheid van de landelijke politiek, meldt hij in een verklaring. SGP-Kamerlid Chris Stoffer volgt Van der Staaij op als partijleider. Hij neemt de voorzittershamer over tijdens de eerste fractievergadering na het zomerreces.

Van der Staaij kwam in 1998 als 29-jarige in de Tweede Kamer en in 2010 volgde hij Bas van der Vlies op als partijleider. Vanwege zijn ruime ervaring wordt hij gezien als nestor met veel kennis over de regels en procedures van de Kamer. Voor hem is nu "een tijd van gaan" gekomen. Ook zegt hij uit te kijken naar een leven "buiten de opslokkende wereld van de politiek".

De SGP'er weet nog niet wat hij hierna gaat doen. "Ik zie ernaar uit om op welke manier dan ook bij te kunnen dragen aan onze samenleving vanuit de waarden waarin ik nog even vurig geloof als toen ik 25 jaar geleden de Kamer mocht binnenkomen."

34 kamerleden

Samen met PVV-leider Geert Wilders is Van der Staaij het langstzittende Kamerlid. Op enige afstand volgt Pieter Omtzigt, die sinds 2003 Kamerlid is.

Met het aangekondigde vertrek van Van der Staaij hebben inmiddels al 34 Kamerleden gezegd niet door te willen na de verkiezingen. Ook vanuit het kabinet hebben meerdere kopstukken laten weten niet terug te keren, onder wie premier Mark Rutte en partijleiders Wopke Hoekstra (CDA, buitenlandminister) en Sigrid Kaag (D66, financiënminister)