Clicky


Loekasjenko: denk niet dat Poetin achter dood Prigozjin zit

Loekasjenko: denk niet dat Poetin achter dood Prigozjin zit
25-08-2023 19:09 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

MINSK - De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko denkt naar eigen zeggen niet dat zijn Russische bondgenoot Vladimir Poetin achter de dood van Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin zit. De voormalige vriend van Poetin stierf woensdag vermoedelijk bij een vliegtuigcrash in Rusland, maar harde bewijzen voor het overlijden zijn er nog er steeds niet.

"Hij is een berekende, zeer kalme en zelfs trage persoon die beslissingen neemt over andere, minder ingewikkelde kwesties. Ik kan mij dus niet voorstellen dat Poetin het heeft gedaan, dat hij de schuldige is", aldus Loekasjenko in een reactie gedeeld door het Belarussische staatspersbureau Belta.

De Belarussische president trad twee maanden voor de crash op als bemiddelaar toen het huurlingenleger van Prigozjin in opstand kwam. De paramilitairen rukten op naar Moskou, maar stopten vanwege een deal die met hulp van Loekasjenko werd gesloten. In die overeenkomst stond dat Prigozjin met Wagner mocht uitwijken naar Belarus. Daarna dook Prigozjin nog in verschillende landen op, waaronder Rusland.

'Wagner leeft'

Enkele dagen na de kortstondige opstand maakte Loekasjenko via staatsmedia enkele details bekend over zijn contact met Poetin. Hij zou bij de Russische president hebben aangedrongen Prigozjin niet te doden. Het ombrengen van de Wagnerbaas was volgens Loekasjenko wel een optie in de gesprekken. "Ik zei tegen Poetin: we kunnen hem doden, geen probleem. Zo niet bij de eerste poging, dan wel bij de tweede. Maar ik zei: doe het niet."

Loekasjenko zegt nu dat hij Prigozjin al had gewaarschuwd dat hij moest "oppassen" voor mogelijke aanslagen. De Belarussische president zou erop hebben aangedrongen dat de Wagnerbaas in Belarus bleef, maar daar gaf Prigozjin geen gehoor aan.

Over de toekomst van Wagner zegt Loekasjenko dat het merendeel van de strijders in Belarus zal blijven. "Wagner leefde, Wagner leeft en Wagner zal leven in Belarus. Zolang we deze eenheid nodig hebben, blijven ze hier en werken ze met ons samen."