Clicky


Code geel van kracht wegens kans op onweer, hagel en windstoten

Code geel van kracht wegens kans op onweer, hagel en windstoten
27-08-2023 11:00 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DE BILT - [update 14:20 uur] In heel het land is zondag code geel van kracht, meldt het KNMI. Vanuit het westen trekken er buien oostwaarts, plaatselijk met onweer, hagel en mogelijk ook windstoten van 60 kilometer per uur. Op verschillende plekken in Nederland is zondag een waterhoos waargenomen, meldt Weeronline.

Volgens het weerinstituut kunnen het verkeer, buitenactiviteiten en activiteiten op het water last krijgen van de weersomstandigheden. Rond 15.00 uur is het onweer in het westen van het land weer verdwenen, elders in het land gebeurt dit aan het einde van de middag.

Het KNMI maakt ook melding van waterhozen in Zeeland en het Waddengebied. Weeronline laat weten dat in Zoutelande rond 11.30 uur een waterhoos is gezien, en dat ook in Lelystad een waterhoos is waargenomen. Ook zaterdag deden zich al waterhozen voor, zegt hij. "De omstandigheden zijn momenteel zoals vaker rond deze tijd van het jaar perfect voor waterhozen."

Waterhozen

Een waterhoos is een trechtervormige slurf onderaan een wolk, die water opzuigt. Waterhozen ontstaan door de botsing van koude bovenlucht met relatief warm water en komen vaak aan het eind van de zomer of het najaar voor. In een waterhoos kunnen flinke windsnelheden ontstaan. Een hoos blijft vaak boven water. Over het algemeen zijn waterhozen niet erg gevaarlijk en veroorzaken ze ook niet veel schade, vertelt de zegsman van Weeronline. "Hoewel je er niet met een bootje onder moet zitten. Dan heb je wind uit alle richtingen." Veelal duren waterhozen maar kort. "Vijf tot tien minuten, maar het is mooi om te zien."

Code geel betekent volgens het KNMI: Wees alert. Zoals het op de website staat: Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is.