Clicky


Wybren van Haga’s Belang van Nederland wil gratis openbaar vervoer

Wybren van Haga’s Belang van Nederland wil gratis openbaar vervoer
28-08-2023 13:35 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Nederland voorop en vooruit – dat is het motto van Belang van Nederland, de nieuwe partij van Wybren van Haga, waarmee hij op 22 november meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen. “BVNL komt met haalbare, pragmatische en betaalbare oplossingen, die Nederland voorop zetten en daarmee vooruit helpen. We hebben lang genoeg stil gestaan. Het is tijd om in beweging te komen.”

Dat bedoelt Van Haga niet alleen figuurlijk, maar vooral ook letterlijk. Gratis openbaar vervoer voor iedereen is bijvoorbeeld één van de speerpunten in het nog te presenteren verkiezingsprogramma. Dat betekent namelijk niet alleen kosteloos en toegankelijk vervoer voor de burger, maar ook minder kosten en administratielast voor ondernemers en werkgevers, grotere arbeidsmobiliteit en productiviteit en daardoor minder personeelstekorten in en druk op belangrijke sectoren zoals de zorg en het onderwijs, minder mensen met een uitkering en in de bijstand, meer mogelijkheden voor mantelzorgers, minder files, minder parkeerproblemen en minder auto’s in steden, schonere lucht en meer sociaal contact en grotere sociale cohesie. Het is tekenend voor de visie van BVNL: oplossingen bieden die doorwerken in de hele maatschappij, voor iedereen in Nederland. Van Haga: “We zwengelen de motor van ons land weer aan en zorgen dat alle wielen weer gaan draaien. Alleen zo kunnen we meters maken.”

Van Haga wijst erop dat gratis openbaar vervoer de bevolking een grote mate van vrijheid verschaft. “BVNL is de vrijheidspartij bij uitstek. Iedereen moet zelf kunnen bepalen hoe hij of zij het leven leidt en inricht. Dat betekent ook dat je moet kunnen gaan en staan waar je wilt, wanneer je dat wilt. Bovendien is het de plicht van de overheid om de bestaanszekerheid van haar burgers te waarborgen. Toegang tot vervoer speelt daarbij een belangrijke rol. Het zorgt ervoor dat mensen kunnen werken en dus in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, gebruik kunnen maken van belangrijke voorzieningen en op allerlei manieren kunnen participeren in de samenleving. We zien ook in andere landen, zoals Luxemburg, dat het kan en dat het werkt.”

Belang van Nederland wil beginnen met 65-plussers en studenten gratis te laten reizen. Van Haga: “Dit is een grote hervorming, die we verstandig en gefaseerd moeten aanpakken. Daarom starten we met deze twee groepen mensen, die vaak erg afhankelijk zijn van het OV. Om de kosten te dekken gebruiken we het klimaat- en stikstoffonds. De komende jaren rollen we het kosteloos openbaar vervoer uit voor de rest van de samenleving. Dit is een plan in het echte belang van heel Nederland. Daar schort het de afgelopen jaren aan: we rennen van crisis naar crisis en de politiek speelt potjes paniekvoetbal, in plaats van echt te scoren. Niemand wint en de Nederlanders zijn de grote verliezers. Daar doen wij met BVNL niet aan mee. Wij gaan de problemen die Nederland heeft aan de basis aanpakken, in plaats van snelle pleisters te plakken, die de echte wond niet dichten. Zoals de stikstofcrisis, die niet opgelost wordt door boeren uit te kopen, de woningbouw stil te leggen en miljarden aan belastinggeld in een fonds te stoppen, terwijl Nederland daar zelf niets voor terugkrijgt. Maar door realistisch te kijken naar de regels en waarden die wij onszelf hebben opgelegd. Op deze manier moeten we met alle vraagstukken en problemen omgaan. Iedere euro belasting die binnenkomt bij de overheid en iedere maatregel die wordt ingevoerd moet zo ingezet worden dat Nederland ermee gediend wordt. Daarom komt BVNL altijd en alleen met plannen, keuzes en oplossingen die ons land voorop stellen en vooruit helpen.”