Clicky


Miljoenen woonadressen eenvoudig te zien door lek Kadaster

Miljoenen woonadressen eenvoudig te zien door lek Kadaster
28-08-2023 14:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 15:50 uur] Door een lek bij het Kadaster was het mogelijk om namen en woonadressen van zo ongeveer alle Nederlanders met een koopwoning te bekijken. Iedereen kon toegang krijgen tot de afgeschermde systemen van de dienst. Dat bevestigen het Kadaster en de Autoriteit Persoonsgegevens na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is niet bekend of er misbruik is gemaakt van het gat in de beveiliging.

De afgeschermde gegevens bij het Kadaster zijn bedoeld voor deurwaarders en notarissen, maar volgens RTL Nieuws kon iedereen daar zonder controle een account voor aanmaken.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) noemt het gat in de beveiliging een zeer ernstige zaak. "Deze ongeoorloofde toegang vormde een groot gevaar voor bedreigde journalisten, activisten en politici. Maar ook iedereen die te maken heeft met een boze, stalkende ex. Er kon zomaar opeens iemand op de stoep staan om hen te bedreigen. Of erger."

De privacywaakhond heeft het Kadaster opdracht gegeven om het gat op korte termijn te dichten. "Maar er is nog veel werk aan de winkel", voegt de toezichthouder eraan toe.

Volgens de AP zijn er meer plekken binnen de overheid waar gegevens mogelijk niet goed beschermd zijn. "Wij zijn dan ook eerder dit jaar een grootscheepse actie gestart: de AP maant het kabinet om de toegang tot persoonsgegevens in openbare registers beter af te schermen tegen oneigenlijk gebruik."

Een woordvoerder van het Kadaster meldt dat de organisatie aanvullende maatregelen treft vanwege het lek. Zo controleert de dienst mensen die een zakelijk account aanvragen. "Daardoor kunnen we zekerder zijn dat de persoon aan wie een account wordt verstrekt ook de persoon is waarvoor hij of zij zich uitgeeft." De organisatie zegt verantwoordelijkheid te voelen "om de kans op misbruik van onze registers te minimaliseren."