Clicky


Tweede vrachtschip uit Oekraïne aangekomen in Istanbul

Tweede vrachtschip uit Oekraïne aangekomen in Istanbul
28-08-2023 15:11 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

ISTANBUL - Het tweede vrachtschip dat Oekraïne heeft verlaten sinds het aflopen van de graandeal is volgens waarnemers aangekomen in Istanbul. Het schip zat vanwege de Russische invasie in Oekraïne sinds 20 februari 2022 vast in de haven van Odesa.

De Primus, die onder Liberiaanse vlag vaart, verliet zondag de haven van Odesa met staal voor de Afrikaanse markt. Het schip voer langs de kust van NAVO-landen Roemenië en Bulgarije richting Turkije, waar schepen onder de graandeal werden geïnspecteerd. De inmiddels verlopen overeenkomst maakte het voor Oekraïne mogelijk veilig landbouwproducten via de Zwarte Zee te exporteren.

De deal tussen Rusland en Oekraïne, gesloten met hulp van Turkije en de Verenigde Naties, eindigde in juli nadat die een jaar in werking was geweest. Rusland weigerde een nieuwe verlenging, omdat het vindt dat de eigen landbouwexport onterecht wordt getroffen door internationale sancties. De Russische autoriteiten hebben gewaarschuwd schepen in de Zwarte Zee te kunnen zien als militair doelwit.

Kyiv heeft eerder deze maand een tijdelijke "humanitaire corridor" opgezet voor schepen die vanwege de oorlog vastzitten in Oekraïne. Dat een tweede schip Oekraïne succesvol heeft verlaten, heeft volgens het Kremlin niets te maken met de graandeal. "Dit is een totaal andere zaak en ons ministerie van Defensie houdt het indien nodig in de gaten", aldus een woordvoerder.

De zegsman heeft ook herhaald dat Rusland weer aan de graandeal zal meewerken zodra aan de Russische eisen wordt voldaan. Graan en andere landbouwproducten uit het land zijn uitgesloten van sancties, maar worden volgens het Kremlin wel indirect getroffen door handelsbelemmeringen, bijvoorbeeld op het gebied van betalingen, verzekeringen en logistiek. Die belemmeringen zouden moeten verdwijnen.