Clicky


Spaanse voetbalbond verzoekt Rubiales per direct af te treden

Spaanse voetbalbond verzoekt Rubiales per direct af te treden
28-08-2023 23:42 | Sport | auteur ANP

MADRID - De Spaanse voetbalbond RFEF verzoekt de geschorste voorzitter Luis Rubiales met onmiddellijke ingang af te treden. Dat is de uitkomst van een spoedvergadering van maandag, die was belegd na de omstreden kus op de mond die Rubiales na de door Spanje met 1-0 gewonnen WK-finale tegen Engeland aan voetbalster Jenni Hermoso gaf.

In een verklaring stelt de Spaanse bond het gedrag van Rubiales na de WK-finale onacceptabel te vinden. Ook vinden de voorzitters van de regionale voetbalbonden dat hij het imago van het Spaanse voetbal ernstig heeft geschaad.

De RFEF neemt zich ook voor om een "diepgaande organisatorische herstructurering" door te voeren op strategische posities binnen de voetbalbond. Die herstructurering moet zorgen voor een nieuwe fase in de top van het Spaanse voetbal.

De 46-jarige Rubiales bood voor het incident zijn excuses aan, maar weigerde af te treden. Donderdag startte de FIFA een tuchtprocedure en twee dagen later werd hij voor 90 dagen geschorst door het disciplinaire comité van de wereldvoetbalbond. Rubiales mag door de voorlopige schorsing tot nader order geen voetbalgerelateerde activiteiten meer uitoefenen op nationaal en internationaal niveau.

Of Rubiales ingaat op het verzoek van de RFEF is nog niet duidelijk.