Clicky


Ook Verenigde Naties veroordelen Rubiales voor kus op mond

Ook Verenigde Naties veroordelen Rubiales voor kus op mond
29-08-2023 09:54 | Sport | auteur ANP/RTR/DPA

NEW YORK - De verontwaardiging over de kus op de mond van de Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales bij voetbalster Jenni Hermoso na de finale van het WK krijgt steeds grotere proporties. Ook de Verenigde Naties hebben zich kritisch uitgelaten over het zoenschandaal.

"Hoe moeilijk is het om iemand niet op de lippen te kussen?" zei woordvoerder Stephane Dujarric van VN-secretaris-generaal António Guterres. Rubiales kuste Hermoso op de mond tijdens de prijsuitreiking na het winnen van de WK-finale. De voetbalster zei nadien dat ze het niet leuk had gevonden, Rubiales hield vol dat het met haar instemming gebeurde. Hij heeft tot nu toe geweigerd ontslag te nemen, maar is wel voor negentig dagen geschorst door wereldbond FIFA.

"Ik zie geen enkele aanwijzing dat de kus met wederzijds goedvinden is gegeven", vervolgde Dujarric. "Er blijft een kritiek probleem van seksisme in de sport en we hopen dat de Spaanse autoriteiten en de Spaanse regering dit probleem aanpakken op een manier die de rechten van alle vrouwelijke atleten respecteert."

De Spaanse voetbalbond RFEF heeft na een spoedberaad op maandag de 46-jarige Rubiales opgeroepen om onmiddellijk af te treden.