Clicky


Orkaan Idalia neemt in kracht toe naar gevaarlijke categorie 4

Orkaan Idalia neemt in kracht toe naar gevaarlijke categorie 4
30-08-2023 11:30 | Buitenland | auteur ANP

MIAMI - [update 12:18 uur] De orkaan Idalia, die de kust van Florida nadert, neemt in kracht toe naar een "extreem gevaarlijke" categorie vier. Verwacht wordt dat Idalia woensdagochtend tussen 06.00 en 09.00 uur lokale tijd (woensdagmiddag in Nederland) aan land gaat in de regio Big Bend in Florida. In de Amerikaanse staat wordt voor stormvloed, hevige regenval en verwoestende wind gewaarschuwd, en moeten mensen verplicht evacueren vanwege de "catastrofale" impact van de storm.

"Zeer weinig mensen kunnen een stormvloed overleven en deze storm zal dodelijk zijn als we ons niet uit de voeten maken en de storm niet serieus nemen," zei Deanne Criswell, hoofd van de federale rampenbestrijdingsdienst (FEMA). Volgens deze dienst komt het grootste gevaar van het water.

Orkaan Idalia veroorzaakt nu al maximale windsnelheden tot 215 kilometer per uur en zwaardere windstoten, meldt het National Hurricane Center (NHC) in de meest recente update. Volgens Weeronline bestaat de kans dat het systeem categorie 5, de hoogste die er bestaat, bereikt. Als Idalia aan land gaat, kunnen de gemiddelde windsnelheden mogelijk oplopen naar 250 kilometer per uur.

Om te beginnen wordt Big Bend getroffen, de bocht waar de westkust van Florida zich richting het zuiden uitstrekt. Het is de eerste keer dat deze regio met een storm in deze categorie te maken krijgt. Uiteindelijk trekt de orkaan verder landinwaarts. Tot en met donderdag kunnen de Golfkust van Florida en de staten Georgia en North en South Carolina te maken krijgen met stortregens waarbij er 100 tot 200 millimeter kan vallen. In sommige gebieden kan er zelfs 300 millimeter neerkomen, aldus het NHC. Er wordt dan ook gewaarschuwd voor zeer zware overstromingen. Daarnaast waarschuwt de dienst langs de kustlijn voor golven die een hoogte van 3,5 tot 5 meter kunnen bereiken.

De autoriteiten in Florida beschrijven de extreme categorie 4-storm als een gebeurtenis die zijn weerga niet kent voor de noordwestkust van de staat. Eerder deze week trof Idalia Cuba al met overstromingen in de hoofdstad Havana en stroomuitval als gevolg.