Clicky


FNV Spoor boekt wederom mooi resultaat voor uitzendkrachten bij NS

FNV Spoor boekt wederom mooi resultaat voor uitzendkrachten bij NS
30-08-2023 15:19 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Sinds 1 juli 2023 hebben uitzendkrachten werkzaam bij NS ook recht op een korting die het NS personeel via de “NS pauzepas” krijgt. FNV Spoor heeft dit bij NS aangegeven en heeft gesproken over hoe dit voor deze groep werknemers uitgevoerd kon worden.

De korting is onderdeel van het salaris en daarover moet de eigen werkgever (het uitzendbureau) dus belasting betalen. Aangezien zowel de eigen NS retailers als de externe geen onderscheid in hun administratie kunnen maken of een toegekende korting aan een NS werknemer of aan een uitzendkracht is toegekend, is het verstrekken van de pauzepas fiscaal niet haalbaar.

NS heeft in afstemming met FNV Spoor en het uitzendbureau een oplossing uitgewerkt. Uitzendkrachten die werkzaam zijn in een functie waarbij je recht hebt op een pauzepas, krijgen een vaste vergoeding van € 2,10 netto per gewerkte dag. Dit is de gemiddelde korting die NS personeel per dag via hun pauzepas ontvangen. Hiermee wordt een gelijkwaardig alternatief gebonden. FNV Spoor kan zich hierin vinden. Uitzendkrachten ontvangen de vergoeding via de loonstrook.

De ABU-cao bepaalt dat dit looncomponent per 1 juli 2023 moet worden toegekend. NS heeft toegezegd erop toe te zien dat de uitzendbureaus op korte termijn de vergoeding, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2023, aan de betreffende uitzendkrachten te zullen uitkeren.