Clicky


Nederlandse inflatie verder afgenomen tot drie procent

Nederlandse inflatie verder afgenomen tot drie procent
31-08-2023 08:33 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Het tempo waarmee de prijzen in Nederland stijgen, is in augustus verder afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een snelle eerste raming. De inflatie kwam deze maand uit op 3,0 procent. In juli was dat nog 4,6 procent. De afname kwam vooral door lagere energie en brandstofprijzen. De prijzen van voedingsmiddelen namen daarentegen wel toe, maar iets minder sterk dan in juli.

In juni bedroeg de inflatie nog 5,7 procent. In die maand maakte het CBS voor het eerst gebruik van een nieuwe methode om energieprijzen te meten in het inflatiecijfer. In de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt, zodat er ook rekening kan worden gehouden met de tarieven van al langer lopende energiecontracten. Bij de oude methode werd de prijsontwikkeling gemeten op basis van nieuwe energiecontracten.

De afname kwam vooral door de prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen, die verder daalden. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd 28,6 procent goedkoper na een prijsdaling van 24,4 procent in juli. De prijzen van voedingsmiddelen namen daarentegen wel toe. Zo bedroeg de gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten deze maand 10,3 procent, tegen 11,6 procent in juli.

Industrie

De prijzen van industriële goederen gingen met 6,4 procent omhoog, tegen 6,3 procent een maand eerder. Diensten werden 5,4 procent duurder, na een prijsstijging van 5,8 procent een maand eerder.

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen geeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De geldontwaarding kwam dan uit op 3,4 procent, tegen 5,3 procent in juli.

Eurozone

Later op de dag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met de inflatiecijfers over de hele eurozone. In juli kwam die uit op 5,3 procent op jaarbasis. Met name de consumentenprijzen voor voeding, alcohol en tabak in het eurogebied stijgen nog altijd hard in prijs.

Doordat de inflatie nog altijd boven de doelstelling van 2 procent ligt, verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) in juli de rente opnieuw met een kwart procentpunt tot 3,75 procent. Of de ECB de rente bij de volgende vergadering in september verder zal verhogen hangt volgens de centrale bank af van de dan beschikbare economische cijfers.