Clicky


De Hypotheekshop ziet huizenprijzen stabiliseren op jaarbasis

De Hypotheekshop ziet huizenprijzen stabiliseren op jaarbasis
31-08-2023 14:33 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De daling van de huizenprijzen is tot stilstand gekomen, denkt adviseur De Hypotheekshop. Sinds de piek vorig jaar zomer werden woningen goedkoper op de krappe huizenmarkt en werd het iets minder moeilijk om een woning te kopen. Maar de prijzen zijn deze en vorige maand niet tot nauwelijks gedaald vergeleken met juli en augustus vorig jaar, meldt De Hypotheekshop.

Eerder meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de huizenprijzen in juli waren gestegen ten opzichte van een maand eerder, maar op jaarbasis bleef er volgens het statistiekbureau sprake van een daling. Maar De Hypotheekshop berekent de huizenprijzen, anders dan het CBS, op basis van recentere data en ziet nu een stabilisatie van de huizenprijzen in vergelijking met een jaar eerder.

Dat is te danken aan de krappe markt in combinatie met het gestegen vertrouwen in de woningmarkt onder kopers in vergelijking met augustus vorig jaar, denkt manager Martin Hagedoorn. "Meer mensen willen nu een woning kopen. Her en der hoor ik dat er weer wordt overboden", zegt hij. Overbiedingen zijn volgens hem niet zo extreem als een jaar geleden.

Meer ontwikkelingen

Hagedoorn meldt dat er meer ontwikkelingen zijn die een rol spelen in de huizenprijzen, zoals loonsverhogingen en gedaalde energieprijzen. Daardoor hebben mensen meer geld om een woning te kopen en kunnen ze beter opboksen tegen andere huizenzoekers.

De cijfers die De Hypotheekshop gebruikt, komen van makelaarsvereniging NVM en het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Die gegevens lopen een aantal maanden voor op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige week meldde het CBS dat de prijzen vorige maand 5,5 procent lager waren dan in juli 2022.