Clicky


Milieustraat neemt lachgascilinders in, 'situatie onhoudbaar'

Milieustraat neemt lachgascilinders in, 'situatie onhoudbaar'
01-09-2023 09:21 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 18:02 uur] Milieustraten in Nederland zijn vanaf vrijdag bereid om gebruikte, illegale lachgascilinders in te nemen. Dit melden de brancheverenigingen NVRD en Vereniging Afvalbedrijven, die de situatie tevens "onhoudbaar" noemen. De cilinders worden namelijk "veelvuldig" aangetroffen in restafval, wat weer voor ontploffingen in vuilniswagens en afvalverbrandingsinstallaties zorgt. "Vanuit het Rijk komt geen oplossing, nu nemen we het heft in eigen hand", zo wordt bevestigd na berichtgeving van het AD.

Officieel is het voor milieustraten niet toegestaan om de illegale cilinders in te nemen, wordt geschetst. Sinds januari van dit jaar, het moment dat lachgas onder de Opiumwet kwam te vallen, wordt door de NVRD en Vereniging Afvalbedrijven een "enorme opkomst" gezien van de wegwerpcilinders in de openbare ruimte of het restafval. Het zou gaan om ongeveer 250.000 wegwerpcilinders op jaarbasis.

De schade die de ontploffende cilinders zouden veroorzaken in de vuilniswagens en afvalverbrandingsinstallaties, zou tot zeker 30 miljoen euro oplopen. "We hebben het niet over deo-bussen, maar over cilinders van 2 kilo. Het is een wonder dat er nog niemand ernstig gewond is geraakt - of erger", aldus Robbert Loos, directeur Vereniging Afvalbedrijven.

De gesprekken met het Rijk worden vruchteloos genoemd. Er wordt opgeroepen alsnog snel met een oplossing te komen. De sector zegt met spoed duidelijkheid te willen van het demissionaire kabinet, ook met betrekking tot het vergoeden van de al geleden schade. "We overwegen juridische stappen om deze duidelijkheid te kunnen krijgen."

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zegt de zorgen te begrijpen. "Het verbruik is verboden. Maar het gebeurt wel." Eerder vrijdag kon de staatssecretaris nog niet zeggen of milieustraten de cilinders mogen innemen, maar later op de dag zei ze dat dit wel degelijk mag. Het gaat om gevaarlijk afval en niet om drugsafval, laat zij weten. Net zoals andere gasflessen mogen milieustraten dit innemen. Hierover is zij met hen in gesprek.