Clicky


Journalist en presentatrice Clairy Polak (67) overleden

Journalist en presentatrice Clairy Polak (67) overleden
01-09-2023 13:35 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 15:35 uur] Journalist en presentatrice Clairy Polak is donderdag op 67-jarige leeftijd overleden, meldt omroep HUMAN in een persbericht. Polak was al enige tijd ongeneeslijk ziek. Ze werkte onder meer voor diverse radioprogramma's en de televisierubrieken NOVA en Buitenhof.

Haar debuut als presentatrice maakte Polak in 2003 bij het programma NOVA. In 2006 was zij voor het eerst te zien in Buitenhof. Sinds 2011 presenteerde Polak het HUMAN-programma Het Filosofisch Kwintet. Tot 2016 deed ze dat met Ad Verbrugge, later deed ze dat zonder hem, maar met een wisselende stamgast.

Op de radio was Polak te horen als presentatrice in het Radio 4-programma De Klassieken. Ook Met het Oog op Morgen presenteerde zij, tot 1 januari 2014, en ze was de stem van het mediaprogramma Medialogica. Polak ontving onderscheidingen als Beste radiomaker 1998, de Sonja Barend Award 2010 en in 2014 de Ere-Zilveren Reissmicrofoon.

Demissionair premier Mark Rutte stond tijdens zijn wekelijkse persconferentie stil bij het overlijden van Polak. "Een journalistiek instituut" en een "zeer scherp interviewer", noemde hij haar. De premier prees haar "grote historische kennis" en omschreef haar als een "echte vakvrouw".

Polak was de dochter van actrice Katja Berndsen en acteur Abraham Polak (artiestennaam Alexander Pola). Naast presenteren en interviewen speelde ze een aantal jaar geleden rechter in theatervoorstelling Terror en schreef ze de roman Voorbij, voorbij, over haar echtgenoot die ze verloor aan de ziekte van Alzheimer.

Voor omroep HUMAN was Polak "veel meer dan alleen een presentatrice", zegt hoofdredacteur Marc Josten. "Ze was met hart en ziel bij deze programma's betrokken, zoals ze ook zeer betrokken was bij de missie van HUMAN om de wereld een menselijker gezicht te geven."

Door vakgenoten wordt ze op X, voorheen bekend als Twitter, herdacht als een "vakvrouw", maar ook als "eigenzinnig", "grappig", "steengoed" en "een radiomaker pur sang". "Als stagiair bij NOVA erg veel geleerd en genoten van een grootheid die zo down to earth was", zegt NOS-correspondent Mustafa Marghadi. Ook voor journalist Bert van Slooten was Polak een voorbeeld, deelt hij. "Ze leerde me het vak van radio-verslaggever bij de VARA en werd later een steengoede presentator. Scherp. Eigenzinnig, sociaal en betrokken."

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom herinnert zich Polak als iemand die niet ijdel was. "Toen Clairy Polak net bij de televisie kwam had ze een broertje dood aan visagie, kledingadviezen etc. 'Ik zit hier voor de inhoud', zei ze", meldt hij. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema omschrijft haar als "voor niemand bang, nooit modieus, onafhankelijk, nieuwsgierig, stevig en scherp maar ook met een groot inlevingsvermogen. Wat een verlies."