Clicky


Oud-CDA'er Mona Keijzer is premierskandidaat BoerBurgerBeweging

Oud-CDA'er Mona Keijzer is premierskandidaat BoerBurgerBeweging
01-09-2023 15:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

COLMSCHATE - Oud-CDA'er Mona Keijzer is de premierskandidaat voor de BoerBurgerBeweging (BBB), maakte partijleider Caroline van der Plas vrijdagmiddag bekend op het partijkantoor in Colmschate (Deventer). Ook komt Keijzer op plek twee van de kandidatenlijst van de BBB.

Keijzer was naar eigen zeggen "vast voornemens" om niet meer de politiek in te gaan, maar bij het schrijven van een essay over het falen van de overheid voelde ze het "politieke vuur" onlangs toch weer branden. Daarop besloot ze "de stap te zetten". De BBB is volgens haar van het "buiten het verstikkende systeem denken" en zoekt naar "echte oplossingen". Mocht de partij niet de grootste worden, dan gaat Keijzer gewoon weer de Tweede Kamer in.

Keijzer was in het derde kabinet-Rutte staatssecretaris van Economische Zaken namens het CDA. Ze werd ontslagen, iets wat maar weinig bewindslieden overkomt, vanwege haar kritiek in de media op de coronapas. Ze verliet die partij pas deze zomer en was tot voor kort ook nog actief: ze liet vaak van zich horen bij ledenbijeenkomsten en was lid van de commissie die het Europese verkiezingsprogramma van de christendemocraten schreef.

De BBB presenteerde ook het eerste deel van de conceptkandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Op plek drie staat Gijs Tuinman. Hij is luitenant-kolonel bij de landmacht en kreeg de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willems-Orde. Van der Plas zei daar tijdens de presentatie over dat er voor Defensie "hele grote uitdagingen" liggen. Ook Kamerleden Lilian Helder (PVV), Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Derk Jan Eppink (JA21) stappen per direct over naar de BBB en komen op de lijst.

Van der Plas zei eerder al zelf geen premier te willen worden als de BBB de grootste wordt bij de verkiezingen in november. Volgens de meest recente peiling van I&O Research eind augustus is de partij goed voor dertien zetels in de Tweede Kamer. De nieuwe partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) wint volgens die peiling de verkiezingen met 31 zetels.

De partij staat weliswaar op afstand op de vierde plek in de peilingen, maar volgens Van der Plas betekent dat niet dat de BBB uitgesloten is voor het leveren van een premier. Dat historisch gezien de grootste partij altijd de premier leverde, houdt niet in dat een andere partij uit de coalitie de minister-president naar voren kan schuiven, zegt zij. Van der Plas verwacht bij de vier grootste partijen te horen en denkt zelf dat de BBB 25 zetels kan halen.