Clicky


Oekraïne: we kunnen nu doelen bestoken op 1500 kilometer afstand

Oekraïne: we kunnen nu doelen bestoken op 1500 kilometer afstand
02-09-2023 14:15 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

KYIV - Oekraïne kan met zelfgeproduceerde wapens al doelen bestoken op een afstand van 1500 kilometer. Dat zei Oleksiy Danilov van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Defensieraad, die stelde dat al geruime tijd wordt gewerkt aan het eigen raket- en droneprogramma.

De Oekraïners krijgen ook wapens van het Westen, maar die mogen niet worden gebruikt om doelen op Russisch grondgebied aan te vallen. Bij het gebruik van Oekraïense wapens gelden dergelijke beperkingen niet. Danilov zei dat veel bedrijven zich inmiddels bezighouden met de productie van drones. "Dat zal resultaten opleveren", voorspelde hij op de radio.

De Russische strijdkrachten gebruiken ook drones om doelen aan te vallen in Oekraïne. Experts zeggen dat de massale inzet van de onbemande toestellen allerlei voordelen heeft voor de aanvaller. Zo zijn drones relatief goedkoop om te produceren, terwijl soms dure munitie gebruikt moet worden om ze neer te halen. Bovendien moet de verdedigende partij lastige keuzes maken over waar luchtverdedigingsmiddelen worden ingezet.

Twee Oekraïense drones

Oekraïne wordt al langer geconfronteerd met dat dilemma, dat nu ook in toenamende mate speelt aan de andere kant van de grens. Rusland werd afgelopen week nog opgeschrikt door een grootschalige droneaanval op het eigen grondgebied. Die trof onder meer een militair vliegveld in het noordwesten van het land, honderden kilometers van de grens met Oekraïne.

De Russische autoriteiten maakten zaterdag melding van nieuwe aanvallen met onbemande toestellen. Er zouden drie Oekraïense drones zijn neergehaald boven Belgorod, een regio aan de grens met Oekraïne. Bij een Oekraïense raketaanval zou een man zijn gedood in een dorp vlak bij de grens.

Daarnaast zouden grensdorpen onder vuur zijn genomen in Brjansk en Koersk. In die laatste regio zou een vrouw gewond zijn geraakt bij zo'n beschieting. De autoriteiten in het door Rusland bezette deel van de regio Cherson zeiden dat bij een Oekraïense droneaanval een burger gewond raakte.