Clicky


Kapotte stuw bij Grave hersteld, waterpeil 'zal langzaam stijgen'

Kapotte stuw bij Grave hersteld, waterpeil 'zal langzaam stijgen'
02-09-2023 22:48 | Stremmingen | auteur ANP

GRAVE - Het gat in de stuw in de Maas bij Grave is gedicht. Rijkswaterstaat meldt zaterdagavond dat er geen water meer uit het stuwpand stroomt, ruim 36 uur na het ontstaan van de problemen in het complex bij de Brabantse plaats. De organisatie verwacht dat de waterstand tussen Sambeek en Grave langzaam weer zal stijgen.

Vrijdagochtend klapte bij werkzaamheden aan de stuw een zogeheten juk uit de constructie, een staander waarlangs de schuiven van de stuw omhoog en omlaag kunnen bewegen. Door het ontstane gat in de stuw daalde het waterpeil van de Maas tussen Sambeek en Grave snel.

Doordat Rijkswaterstaat het water bovendien gecontroleerd verder liet zakken, om de druk op de stuw te verminderen, was de waterstand zaterdagavond rond 21.30 uur gezakt tot ongeveer 6,5 meter boven NAP. Het normale peil is daar ongeveer 7,9 meter boven NAP.

Eigenaren van woonboten in het gebied kregen het advies om de actuele waterstand goed in de gaten te houden en waar nodig extra maatregelen te nemen. Ook gold vrijdag en zaterdag een vaarverbod op de Maas tussen Sambeek en Grave, zowel voor beroepsschippers als recreatieverkeer.