Clicky


Camera's moeten vrachtverkeer van Utrechtse grachten verdrijven

Camera's moeten vrachtverkeer van Utrechtse grachten verdrijven
04-09-2023 13:19 | Controles | auteur ANP

UTRECHT - Utrecht gaat kentekencamera's inzetten om vrachtwagens te weren uit een deel van de binnenstad. De negentien camera's staan vanaf het einde van het jaar bij de ingangen van het zogeheten wervengebied. In dit middeleeuwse grachtengebied geldt al een vrachtwagenverbod, maar volgens de gemeente houden niet alle chauffeurs zich daaraan.

Aan de grachten zitten eeuwenoude kelders. Het wegdek loopt over hun daken en zwaar verkeer kan de kelders beschadigen. Daarom mogen voertuigen in het wervengebied niet te zwaar, te breed of te lang zijn. Er staan paaltjes in het gebied en handhavers controleren er geregeld. Uit tellingen van de gemeente blijkt echter dat er nog altijd vrachtverkeer over de grachten gaat.

"Elk zwaar voertuig dat over straten met middeleeuwse werfkelders rijdt, is er een te veel", stelt de gemeente. De nieuwe camera's fotograferen de kentekens van alle voertuigen die het gebied inrijden en vergelijken die met gegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Blijkt het om een vrachtauto te gaan, dan krijgt de eigenaar automatisch een boete van 110 euro.

De foto's van andere voertuigen worden meteen gewist en er worden geen mensen gefotografeerd, zegt de gemeente. Na een jaar wordt bekeken of de maatregel succes heeft.