Clicky


Man uit Nijmegen cel in voor zware mishandelingen

Man uit Nijmegen cel in voor zware mishandelingen
04-09-2023 14:49 | Misdaad | auteur Redactie

ZUTPHEN - De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Nijmegen voor twee zware mishandelingen op 9 april 2022 en een mishandeling op 29 oktober 2022. Deze gebeurden allemaal op de openbare weg in Nijmegen. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk. 

Op 9 april 2022 bezocht de man een tuinfeest in Nijmegen. Al snel sloeg de sfeer om en belandde hij samen met de hoofdbewoner en diens zoon op straat. De man deelde daarbij klappen uit aan zowel vader als zoon. Zij raakten gewond in hun gezicht. Bij de zoon moest zijn neus worden gehecht, bij vader zijn kin en oorschelp. 

De man ontkende een mes te hebben gebruikt. Hij bekende wel dat hij klappen aan vader en zoon had uitgedeeld. De man zei tijdens het gevecht een mes gezien te hebben. Hij raapte het mes vervolgens op voor zijn eigen verdediging. De man gaf aan uit noodweer te hebben gehandeld en stelde dat hij de persoon was die werd aangevallen.

De rechtbank oordeelt dat er geen sprake was van noodweer. Getuigen verklaarden dat het de man was die vader en zoon aanviel, terwijl de slachtoffers hem rustig probeerden te houden. De zoon zag dat de man tijdens het gevecht ineens een mes vast had, terwijl een andere getuige zag dat de man steekbewegingen maakte. Vervolgens werden bij vader en zoon snijwonden aangetroffen.

Volgens de rechtbank is daarmee voldoende bewijs voor twee zware mishandelingen. Daarnaast veroordeelt ze de man voor een mishandeling op 29 oktober 2022 in het uitgaansgebied van Nijmegen. De man sloeg die avond daar iemand met zijn vuist.

De rechtbank oordeelt dat vanwege de ernst van de feiten dat een celstraf passend is. Bij de strafbepaling speelt onder andere een rol dat de man al eerder was veroordeeld voor zware mishandeling met een mes. De rechtbank rekent de man aan dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn rol bij de mishandelingen.

Alles afwegend legt de rechtbank een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt  een proeftijd van drie jaar en hieraan zijn voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich tijdens de proeftijd onder andere psychisch laten behandelen. 

De man moet ook nog zes maanden gevangenisstraf van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf alsnog uitzitten. De man heeft zich door het plegen van de mishandelingen tijdens de lopende proeftijd niet aan de voorwaarden gehouden. 

Tot slot moet de man schadevergoedingen betalen aan de drie slachtoffers. Het gaat hier om geldbedragen van 1500 euro en 2135 euro aan de slachtoffers met de snijwonden en 565 euro aan het slachtoffer van het uitgaansgeweld.