Clicky


Pricewise: ruim twee derde Nederlanders wil vast energiecontract

Pricewise: ruim twee derde Nederlanders wil vast energiecontract
05-09-2023 09:56 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Steeds meer mensen willen een vast energiecontract, meldt prijsvergelijker Pricewise. Begin dit jaar waren er niet of nauwelijks aanbieders te vinden bij wie een vast energiecontract kon worden afgesloten voor een jaar of langer. Maar dat is de afgelopen maanden in hoog tempo veranderd.

Uit recent onderzoek van Pricewise blijkt dat maar liefst bijna 69 procent van de Nederlanders nu een vast energiecontract wil. 13 procent wil geen vast contract en 18 procent weet het nog niet. Begin dit jaar meldde de prijsvergelijker nog op basis van een groot onderzoek in samenwerking met onderzoeksbureau Panel Inzicht, dat 56 procent van de Nederlanders een vast energiecontract wilde. 14 procent wilde dat niet en de rest wist het destijds nog niet.

De verschillen in animo voor vaste contracten in vergelijking met de periode voor de nieuwe regels van toezichthouder ACM en de energiecrisis zijn volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, "enorm". Zo is de wens voor een vast contract in een paar maanden weer gestegen met 13 procent. "De afgelopen maanden zien wij logischerwijs een forse stijging in orders van eenjarige energiecontracten ten opzichte van voor de energiecrisis en de nieuwe regelgeving ook vanwege het teruggekeerde aanbod ervan."

Veel mensen vragen zich volgens De Kok af of er al te voorspellen is hoe hoog de energieprijzen komende winter worden. De inkoopprijzen op de groothandelsmarkt gaan echter als een jojo hard op en neer. De verkoopprijs die een klant aan een energiebedrijf betaalt beweegt mee of wijzigt voor nieuw aanbod. "Dat overstappen loont, is niet zozeer de vraag, maar wel is het voordeel per situatie zeer verschillend. Wat zeker is, is dat het nu een goed moment is om je huidige energiecontract goed onder de loep te nemen", aldus de directeur van Pricewise.