Clicky


Eigenaar neemt MS Romantika van Holland Norway Lines terug, doorstart complex, dochterbedrijf ook op omvallen

Eigenaar neemt MS Romantika van Holland Norway Lines terug, doorstart complex, dochterbedrijf ook op omvallen
05-09-2023 14:03 | Algemeen | auteur ANP

GRONINGEN - [update 15:15 uur] Zo'n 75.000 mensen die een overtocht naar Noorwegen hadden geboekt bij Holland Norway Lines zijn de dupe van het faillissement. Dit zegt curator Hans Silvius van de rederij, die maandag failliet ging. Silvius kan niet zeggen of en hoe klanten gecompenseerd worden.

Holland Norway Lines zei eerder dat het bedrijf in de financiële problemen kwam nadat het niet meer mocht vertrekken uit de Eemshaven in de provincie Groningen. Dat zorgde voor veel annuleringen en omboekingen. Sinds juni voer de rederij met een ferry vanuit het Duitse Emden, vlak over de grens, naar Kristiansand in Noorwegen. Holland Norway Lines huurde dat schip, Silvius meldt dat de eigenaar de ferry inmiddels heeft teruggenomen.

Het kwijtraken van het schip maakt de situatie volgens Silvius extra complex. "Bij een eventuele doorstart moet het schip opnieuw worden gehuurd of moet er een nieuw schip komen." Hoe groot de kans op een doorstart is, wil hij niet zeggen. "We zijn er voortdurend mee bezig", is het enige wat hij wel kwijt wil.

SGR

Het personeel is inmiddels ontslagen, meldt de curator verder. De circa vierhonderd werknemers krijgen nu betaald via uitkeringsorganisatie UWV. Een van de dochterbedrijven, een Noorse bv, is niet bankroet. Silvius verwacht dat deze onderneming binnenkort ook failliet gaat.

De Consumentenbond denkt dat klanten die een los ticket voor de ferry hebben gekocht hun geld niet terugkrijgen. "Nu Holland Norway Lines failliet is, gaat het geld eerst naar schuldeisers. Daarna is er waarschijnlijk niks meer over", zegt een woordvoerster. Mensen die een pakketreis hebben geboekt, kunnen bij hun reisaanbieder terecht voor een alternatief.

Een uitzondering is de nog niet bankroete dochteronderneming HNL Travel. Dat bedrijf is wel lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), dat ticketkosten uitkeert aan klanten van failliete leden. Mensen die via HNL Travel hebben geboekt, kunnen hun geld terugkrijgen van SGR als dat onderdeel ook failliet gaat.