Clicky


Strenge EU-regels voor zes 'onontkoombare' big techbedrijven

Strenge EU-regels voor zes 'onontkoombare' big techbedrijven
06-09-2023 12:20 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Alphabet (Google), Apple, Amazon, Facebook-eigenaar Meta, Microsoft en TikTok-moeder ByteDance worden onderworpen aan strenge regels van de Europese Unie. Ze vormen zes big techbedrijven die zo groot en machtig zijn dat ze dienen als poortwachters voor diensten van anderen, stelt de Europese Commissie vast. Dat schept verantwoordelijkheid en daarom krijgen ze extra voorschriften opgelegd.

De regels van de zogeheten Wet op de Digitale Markten (DMA) gaan gelden voor 22 zoekmachines, sociale media, besturingssystemen en internetmarktplaatsen en andere 'kerndiensten' van de grote zes, van wie er vijf uit de Verenigde Staten en een uit China komen. Hun sleutelrol in de toegang tot veel diensten maakt hen bijna almachtig. Gebruikers zijn daardoor soms tot hen veroordeeld en concurrenten komen in de knel.

Daarom moeten de poortwachters concurrenten en anderen de ruimte geven op hun platforms, schrijft de DMA voor. Eigen diensten en producten mogen niet meer beter worden uitgestald dan die van anderen en 'interoperabiliteit' moet mogelijk worden. Een WhatsApp-gebruiker zou dan bijvoorbeeld ook berichten kunnen sturen naar en ontvangen van een andere berichtendienst. Verder moeten platformgebruikers voortaan afkunnen van ongevraagde extra geïnstalleerde software.

Poortwachter

De Europese Commissie spreekt van een poortwachter als een platform minstens 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers heeft, een omzet van minstens 7,5 miljard euro en een marktwaarde van boven de 75 miljard. Wie aan dat signalement niet voldoet, maar wel een "diepgewortelde en duurzame positie" op de markt heeft, kan de titel ook toebedeeld krijgen.

De zes grote concerns krijgen nog een halfjaar de tijd om zich aan de nieuwe regels te gaan houden. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

Andere bedrijven

Mogelijk krijgen de poortwachters tegen die tijd al gezelschap van andere bedrijven. Samsung meldde zich eerder al uit eigen beweging bij het dagelijks bestuur van de EU en ook Booking denkt in aanmerking te komen. De commissie onderzoekt nog of Apples besturingssysteem voor de iPad moet worden toegevoegd.

De commissie bekijkt ook nog of Microsofts zoekmachine Bing en Apples iMessage het poortwachterspredicaat verdienen. Bing kan niet in de schaduw staan van grote concurrent Google, vindt Microsoft. En Apple stelt dat het niet weet hoeveel mensen iMessage gebruiken.