Clicky


Vrachtwagen rijdt historische kloostermuur omver

Vrachtwagen rijdt historische kloostermuur omver [+foto's]
06-09-2023 14:10 | Ongevallen | auteur Redactie

GNADENBERG - Omdat de Duitse A3 gedeeltelijk was afgesloten besloot een vrachtwagenchauffeur woensdag een andere weg te kiezen. Hij reed door het kleine stadje Gnadenberg terwijl hij daar niet doorheen had mogen rijden en richtte een ravage aan.

Tijdens de 30-jarige oorlog die duurde van 1618-1648 hadden Zweedse troepen destijds het klooster van Gnadenberg grotendeels verwoest. Er was tot vandaag een klein beetje geschiedenis overgebleven, waaronder twee historische poorten onder monumentenbescherming. Eén van de twee is nu ook niet meer want woensdagochtend vroeg reed de vrachtwagenchauffeur de boel omver.

Bergen puin stapelen zich op op de weg, slechts de helft van de zandstenen poort is nog intact. De bewoners zijn geschokt. “Het is verschrikkelijk om dat te zien”, zei een man. "Ik was in tranen."

'Ik dacht dat het huis zou instorten'

Volgens een verslaggever uit Gnadenberg gebeurde het ongeval rond 05.30 uur. Eerder was een vrachtwagen op de wegwerkzaamheden aan de nabijgelegen A3 gereden en moest de snelweg van Neurenberg naar Passau worden afgesloten. Hoewel de doorgang door Gnadenberg verboden is voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton, reden ook meerdere vrachtwagens de route door de gemeente Berg nabij Neumarkt in der Oberpfalz.

Dat gebeurt al langer. Meestal gaat alles goed, volgens omwonenden passen vrachtwagens door de historische poort. Deze keer ging de vrachtwagenchauffeur echter waarschijnlijk niet precies in het midden door de poort: hij ramde een zijkant van de poort, reed door en scheurde zo de zware stenen met zich mee. "Er klonk zo'n gerommel dat ik dacht dat het huis instortte", zegt een bewoner.

Historische poort moet worden herbouwd

“Het moet een behoorlijke kracht zijn geweest, omdat de stenen relatief wijd verspreid liggen”, beaamt Christian Lehmeyer, loco-burgemeester van de gemeente Berg.

De gemeenschap wil nu de poort laten herbouwen. Hiervoor moeten eerst alle stenen worden genummerd. De hoop is dat een groot deel ervan tijdens de bouw hergebruikt kan worden en dat de poort relatief trouw aan het origineel kan worden gerestaureerd.