Clicky


Roemenië vindt stukjes van aan Donau neergekomen drone

Roemenië vindt stukjes van aan Donau neergekomen drone
06-09-2023 16:21 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

PLAURU - De Roemeense minister van Defensie, Angel Tilvar, heeft tegenover nationale media bevestigd dat er stukjes afkomstig van een drone zijn gevonden op de Roemeense oever van de benedenloop van de Donau, pal tegenover de Oekraïense rivierhaven Izmajil. Die is in de nacht van dinsdag op woensdag weer met Russische drones bestookt en het zou daarom om een Russische drone gaan.

In het Roemeense gehucht Plauru zijn de wrakstukken geborgen. Dat gehucht ligt op de zuidelijke oever van de rivier, die er nog geen 300 meter breed is. Maandag nog weersprak Boekarest Oekraïense berichten dat Russische drones op Roemeens grondgebied waren neergekomen en ontploft.

Bij de monding van de Donau die daar de grens tussen Roemenië en Oekraïne vormt, zijn Oekraïense rivierhavens zoals Oest-Danoebe en Izmajil. Ze zijn erg belangrijk geworden sinds de internationale overeenkomst waarmee Oekraïne ondanks de oorlog over de Zwarte Zee landbouwproducten kon uitvoeren vanuit bijvoorbeeld de haven Odesa in juli door Rusland is opgezegd. Belangrijke Oekraïense havens aan de Zwarte Zee zijn daarmee onbruikbaar. Maar de rivierhavens, circa 200 kilometer ten zuiden van Odesa, zijn mede door de nabijheid van Roemenië nog wel in gebruik. Schepen die naar die havens gaan, hoeven niet via Russische wateren en varen van de Bosporus langs Bulgarije en Roemenië.

Rusland bestookt die rivierhavens aan de Donau nu veel. Minister Tilvar is woensdag zelf naar de Donau-oever gereisd om zich er op de hoogte te stellen. De Roemeense president Klaus Werner Johannis heeft gezegd dat hij het een zeer ernstige schending van het grondgebied beschouwt als zeker is dat de wrakstukken van een Russische drone zijn.