Clicky


Omzet transportsector ruim 5 procent lager in tweede kwartaal

Omzet transportsector ruim 5 procent lager in tweede kwartaal
07-09-2023 00:16 | Cijfers | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse transportsector heeft de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar voor het eerst in twee jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 5,3 procent omlaag, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Bijna alle bedrijfstakken boekten minder omzet, behalve de luchtvaartsector.

Bij het goederenvervoer daalden de inkomsten doordat er minder spullen werden vervoerd. Dit kwam onder andere doordat er minder werd geproduceerd in de industrie, de bouw achterbleef en de internationale handel terugliep.

De luchtvaartsector boekte ruim 8 procent meer omzet afgelopen kwartaal. "In het tweede kwartaal van 2022 steeg de omzet al tot het hoogste niveau ooit, onder andere doordat er weer werd gevlogen na het opheffen van de coronamaatregelen", aldus het CBS.

Komend kwartaal

Hoewel het wat minder gaat, verwachten de meeste transporteurs het komende kwartaal hetzelfde aantal mensen nodig te hebben als in de vorige periode. Maar 7 procent denkt dat de omzet verder gaat dalen.

Het statistiekbureau maakte ook bekend dat de omzet van groothandelsbedrijven vorig kwartaal met 4,5 procent omlaagging. "De omzetgroei was daarmee na negen opeenvolgende positieve kwartalen voor het eerst negatief", stelt het CBS vast. Daarbij werden er tachtig van deze bedrijven failliet verklaard in de afgelopen periode, het grootste aantal sinds het tweede kwartaal van 2020.