Clicky


Britse politie deelt foto vrachtwagen waaronder terreurverdachte Daniel Abed Khalife ontsnapte uit gevangenis

Britse politie deelt foto vrachtwagen waaronder terreurverdachte Daniel Abed Khalife ontsnapte uit gevangenis [+foto]
07-09-2023 20:14 | Buitenland | auteur Redactie | ANP

LONDEN - De Britse politie heeft een foto vrijgegeven van de vrachtwagen die een terreurverdachte woensdag zou hebben gebruikt om te ontsnappen uit de gevangenis in Londen. Volgens de politie heeft Daniel Abed Khalife zichzelf vastgebonden aan de onderkant van die wagen, die voedsel naar de gevangenis was komen brengen. Ook de precieze route die de vrachtwagen heeft afgelegd is met Britse media gedeeld.

De gevangenis kwam er woensdagochtend om 07.50 uur lokale tijd achter dat Khalife vermist was. Toen was de vrachtwagen al zo'n twintig minuten vertrokken. Agenten konden het voertuig om 08.37 staande houden en onderzoeken. Toen vonden ze aan de onderkant het materiaal waarmee hij zichzelf zou hebben vastgemaakt. De bestuurder van de vrachtwagen en het voedselbedrijf werken volgens de politie volledig mee aan het onderzoek.

De Londense politie is bezig met een klopjacht om de 21-jarige Khalife op te sporen. Meer dan 150 agenten zijn in de hoofdstad bezig met de zoektocht. Eerder op donderdag werd in Banbury iemand aangehouden die uiterlijke gelijkenissen had met Khalife, maar dat bleek hem toch niet te zijn. De politie zegt dat er geen "bevestigde waarnemingen" van de voortvluchtige zijn geweest.

Khalife zat in de gevangenis op verdenking van het verzamelen van informatie voor Iran. Het is niet duidelijk hoe sterk de band met Iran is en of hij daadwerkelijk gevoelige informatie heeft doorgestuurd. Khalife wordt ook verdacht van het plaatsen van nepbommen op een militaire basis.

De minister van Justitie heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar hoe de ontsnapping heeft kunnen gebeuren. Daarnaast komt er een onderzoek naar waarom Khalife als terreurverdachte in een categorie B-gevangenis zat, in plaats van in een strenger beveiligde gevangenis van categorie A.