Clicky


Moordenaars Wiersum 'potentieel verdacht' van liquidaties Suriname

Moordenaars Wiersum 'potentieel verdacht' van liquidaties Suriname
07-09-2023 23:54 | Buitenland | auteur ANP

PARAMARIBO - De moordenaars van advocaat Derk Wiersum gelden als "potentiële verdachten" van een nachtelijke schietpartij in Paramaribo waarbij in mei 2019 twee personen om het leven kwamen. De Surinaamse politie meldt donderdag dat de Nederlandse politie "recentelijk" naar Paramaribo is afgereisd voor een vervolgonderzoek in deze zaak. Daarvoor werkt de politie uit Amsterdam samen met de Surinaamse Cold Case Unit.

De verdachten, Moreno B. en Giërmo B., zitten in Nederland een straf van dertig jaar uit vanwege de moord op Wiersum. De Surinaamse zaak waarin zij mogelijk als verdachten gelden, draait om de dubbele moord op de 49-jarige Utrechter Dennis Groenfelt en de 19-jarige Surinaamse Cadischa Prika. De Surinaamse politie sluit niet uit dat er ook in Suriname verdachten zullen worden aangehouden.

De twee slachtoffers stonden met anderen te chillen op een parkeerterrein in het drukke uitgaansgebied van Paramaribo, toen vanuit een langsrijdende personenauto het vuur op hen werd geopend. De auto werd niet lang daarna brandend aangetroffen in een buitenwijk. De daders zijn toen niet gevonden.

Eerder ter sprake

De mogelijke betrokkenheid van de beide verdachten bij de moord in Suriname kwam al ter sprake toen zij in december 2020 terechtstonden in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie zei toen dat de beide mannen al eerder met elkaar "op pad waren geweest". Advocaat Gerald Roethof noemde deze mededeling indertijd "totaal irrelevant" voor de zaak-Wiersum.

De Surinaamse politie roept de gemeenschap op om alle informatie over de zaak door te spelen aan de Cold Case Unit in dat land. Het onderzoek wordt in Nederland en Suriname voortgezet onder supervisie van de Openbare Ministeries in beide landen.