Clicky


Eerste Leopard 1-tanks van tankcoalitie met Nederland in Oekraïne

Eerste Leopard 1-tanks van tankcoalitie met Nederland in Oekraïne
08-09-2023 15:11 | Binnenland | auteur Redactie

KOPENHAGEN - De eerste tien van de zeker honderd Leopard 1-tanks die Nederland samen met Denemarken en Duitsland aan Oekraïne doneert, zijn in Oekraïne aangekomen. De Deense strijdkrachten hebben dat vrijdag in een verklaring bekendgemaakt en melden ook dat er meer tanks onderweg zijn.

De drie landen maakten in februari bekend gemoderniseerde Leopard 1A5-tanks aan te schaffen, direct bij de Duitse industrie waar ze in de opslag stonden. Ze zeiden toen dat de in Duitsland gemaakte gevechtstanks "in de komende maanden" zouden worden geleverd. Naast de tanks sturen de landen ook de nodige munitie en reserveonderdelen.

Oekraïense militairen leren in Duitsland hoe de tanks werken. "Ik twijfel er niet aan dat de tanks hen zal helpen bij het winnen van de verdedigingsstrijd die ze nu voeren", laat legercommandant Gunner Arpe Nielsen in de verklaring weten.

Denemarken en Nederland schenken samen ook veertien tanks van het nieuwere type Leopard 2A4 aan Oekraïne. Die worden waarschijnlijk in 2024 geleverd.