Clicky


Taak- en celstraffen voor relschoppers na voetbalwedstrijd tussen FC Den Bosch en TOP Oss

Taak- en celstraffen voor relschoppers na voetbalwedstrijd tussen FC Den Bosch en TOP Oss
08-09-2023 16:36 | Misdaad | auteur ANP

DEN BOSCH - Tien mannen zijn vrijdag veroordeeld voor betrokkenheid bij rellen rondom de voetbalwedstrijd FC Den Bosch - TOP Oss in september vorig jaar. één verdachte beledigde agenten. De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant legt straffen op tot een taakstraf van 180 uur en 6 weken voorwaardelijke celstraf.

De ongeregeldheden in het stadion in 's-Hertogenbosch begonnen in het vak met supporters van de uitspelende voetbalclub. Een deel van de aanwezige fans sloopte een hekwerk en richtte zich vervolgens tegen stewards, beveiligers en de ME. Eén van de beveiligers werd met een ploertendoder op zijn hoofd geslagen en liep een hoofdwond op. Daarna kwam een reactie van supporters van de thuisclub.

Op een voetbalveld naast het stadion gooiden zij onder meer steekkarren, doeltjes en een ladder over een hek of probeerden dit te doen. Op een plein bij het stadion keerde een grote groep fans zich tegen de ME. De agenten werden bekogeld met stenen, stoeptegels en er werd geslagen met broekriemen.

Er moesten zich donderdag en vrijdag in totaal 12 verdachten voor de politierechter verantwoorden voor hun aandeel in de rellen. De politierechter sprak 1 man helemaal vrij en 1 verdachte werd vrijgesproken van openlijke geweldpleging maar wel veroordeeld voor belediging van agenten. Een derde verdachte maakte zich schuldig aan openlijke geweldpleging én belediging. 

Alle anderen, tussen de 22 en 52 jaar, uit 's-Hertogenbosch, Rosmalen, Schijndel, Vught, Vlijmen, Berghem, Oss en Uden maakten zich schuldig aan openlijk geweld. 

De politierechter legde taakstraffen op variërend van 100 tot 180 uur en daarnaast krijgt iedere verdachte een voorwaardelijke celstraf van 4 of 6 weken. De man die agenten beledigde moet een geldboete betalen van 300 euro.