Clicky


VS en Vietnam waarschuwen tegen agressie Zuid-Chinese Zee

VS en Vietnam waarschuwen tegen agressie Zuid-Chinese Zee
11-09-2023 09:37 | Buitenland | auteur ANP/AFP

HANOI - De Verenigde Staten en Vietnam hebben zich maandag uitgesproken tegen de "dreiging of het gebruik van geweld" in de Zuid-Chinese Zee. De Amerikaanse president Joe Biden is op bezoek in Hanoi en zei samen met de Vietnamese leider Nguyen Phu Trong dat landen die aanspraak maken op delen van de zee en de eilanden daar hun conflicten moeten bijleggen volgens de internationale afspraken.

In de verklaring spreken de leiders niet specifiek over China, maar in de ogen van Beijing is bijna de hele Zuid-Chinese Zee Chinees. Dat leidt regelmatig tot ruzie met Vietnam en de Filipijnen over betwiste gebieden. Vorige week zei de Filipijnse regering nog dat twee schepen werden lastiggevallen door de Chinese kustwacht toen ze goederen naar een eiland probeerden te brengen. De Filipijnen stapten al eens naar een internationaal arbitragehof om de Chinese claims in de zee aan te vechten en kreeg gelijk van het hof in Den Haag. Maar Beijing trekt zich weinig aan van die uitspraak.

Biden en Trong spraken zondag al af om de relatie te verstevigen. De VS zijn op zoek naar partners in de regio Indo-Pacific en Vietnam is bereid de banden aan te halen. Tijdens het bezoek van Biden kondigde de Amerikaanse president ook een aantal economische zakelijke overeenkomsten aan. Er wordt geïnvesteerd in de techsector en Vietnam neemt vijftig vliegtuigen van Boeing af.