Clicky


Record warmste septembernacht ooit in Nederland verbroken

Record warmste septembernacht ooit in Nederland verbroken
11-09-2023 11:13 | Binnenland | auteur ANP

HOUTEN - De nacht van zaterdag op zondag gaat de boeken in als warmste septembernacht ooit gemeten in Nederland. In Vlissingen werd het niet kouder dan 21,1 graden, wat voor deze maand een tweede zeldzame tropische nacht opleverde.

Niet eerder lag de minimumtemperatuur in september op een officieel meetpunt in ons land zo hoog als zondag in Vlissingen, laat Weeronline maandag weten. Het weerbureau legt uit dat pas maandag met zekerheid gezegd kon worden dat het record was verbroken, omdat afgewacht moest worden of het zondagavond laat niet alsnog kouder werd. De minimumtemperatuur wordt namelijk gemeten van middernacht tot middernacht UTC, dat is in Nederland van 02.00 tot 02.00 uur.

Het oude record van warmste septembernacht staat op 20,9 graden en werd op 5 september in 1949 in Maastricht en op 14 september 2016 in Den Helder genoteerd. Met het nieuwe record is het deze maand tot twee tropische nachten gekomen: ook afgelopen woensdag werd het in Vlissingen niet kouder dan 20,4 graden. Een nacht geldt als tropisch als de temperatuur niet onder de 20 graden zakt. Dat dit in september gebeurt, is zeldzaam. Ook elders aan de kust bleef het de afgelopen nachten zacht. Dat komt door het warme zeewater, dat aan het eind van de zomer altijd op zijn warmst is.

In de nacht van zondag op maandag was het ook warm, maar werd het vroeg in de ochtend op veel plekken toch kouder dan 20 graden. In Vlissingen werd het 20,2 graden. Ook komende nacht blijft het met een graad of 16 warm, maar opnieuw een tropische nacht zit er dus niet in. 16 graden is overigens nog altijd warm, aldus Weeronline, want normaal gesproken is het deze tijd van het jaar zo'n 10 graden 's nachts. Komende week zakt de minimumtemperatuur verder naar 10 tot 14 graden aan de kust tot 6 graden in het oosten.