Clicky


Bijna 200 lokale PvdD-politici willen dat partijbestuur vertrekt

Bijna 200 lokale PvdD-politici willen dat partijbestuur vertrekt
12-09-2023 09:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Bijna tweehonderd lokale politici van de Partij voor de Dieren (PvdD) willen dat het partijbestuur opstapt vanwege de clash met partijleider Esther Ouwehand. Dat blijkt uit een geanonimiseerde brief ondertekend door hen, waarover de NOS eerder berichtte. De briefschrijvers willen dinsdag voor 12.00 uur een reactie.

Het partijbestuur meldde afgelopen weekend dat Ouwehand niet opnieuw lijsttrekker zal worden vanwege "signalen en informatie" over mogelijke integriteitsschendingen door haar. Ouwehand bleek de dag ervoor een zeer kritische brief naar het bestuur te hebben gestuurd, waarin zij het bestuur verweet de professionalisering en democratisering van de partij in de weg te zitten. Die brief is volgens haar dan ook de reden dat het bestuur haar nu niet meer wil als lijsttrekker. "Ik vind het moeilijk om het een los te zien van het ander."

De briefondertekenaars herkennen het beeld dat Ouwehand van de partij schetst. "Velen van ons herkennen haar kritiek." Een groot aantal van hen heeft voor de zomer over dezelfde punten een brandbrief naar het bestuur gestuurd, schrijven zij. Een interne oplossing is volgens hen onmogelijk gemaakt door het partijbestuur, "toen het ervoor koos om in verkiezingstijd media te betrekken bij nog niet onderzochte signalen over integriteitsschendingen".

Hiermee heeft het bestuur de partij geschaad in verkiezingstijd, vinden de ondertekenaars. Zij hebben dan ook geen vertrouwen meer in het partijbestuur en roepen de bestuurders op af te treden voor het congres van 24 september. "Wij hebben vertrouwen in Esther Ouwehand als lijsttrekker en partijleider."