Clicky


Kim en Poetin ronden overleg na twee uur af

Kim en Poetin ronden overleg na twee uur af
13-09-2023 11:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

VLADIVOSTOK - De Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben een persoonlijk gesprek gevoerd in het oosten van Rusland. Dat duurde volgens Russische media ongeveer twee uur. Daarna staat een gezamenlijk etentje ter ere van Kim op de agenda.

De leiders troffen elkaar volgens Russische staatsmedia eerder op de dag in Kosmodroom Vostotsjniy, een moderne ruimtevaartbasis in het oosten van Rusland. Er wordt rekening mee gehouden dat de leiders wilden praten over de levering van Noord-Koreaans wapentuig aan het Russische leger. De Russische autoriteiten hebben dat niet bevestigd.

De Noord-Koreaanse leider Kim sprak tijdens het bezoek steun uit aan Rusland. Hij zei dat het aanhalen van de banden met het buurland voor hem "de hoogste prioriteit" heeft. Kim en Poetin spraken elkaar eerst in het bijzijn van hun delegaties. Daarna gingen ze onderling onderhandelen. Het is nog onduidelijk wat dat gesprek heeft opgeleverd.

Toetje met moerbeien

De leider van het geïsoleerde Noord-Korea reist zelden naar het buitenland. Hij arriveerde deze week met een gepantserde trein in buurland Rusland. Westerse functionarissen denken volgens Amerikaanse media dat Poetin Noord-Koreaanse artilleriegranaten en raketten wil bemachtigen voor zijn oorlog in Oekraïne. Het arme en zeer gemilitariseerde Noord-Korea zou uit zijn op geavanceerde technologie en voedselhulp.

De leiders gaan zich na de onderhandelingen tegoed doen aan allerlei lekkernijen, berichten Russische media. Op het menu staat naar verluidt eerst een salade met eend en vijgen. Daarna worden dumplings opgediend met krabbenvlees, gevolgd door vissoep en een sorbet. Ze kunnen bij het hoofdgerecht kiezen uit de combinatie van steur en paddenstoelen of een entrecote met gegrilde groente. Het toetje is met moerbeien.